Σελίδες

30/6/09

Ψήφισμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου "Ενάντια στην καύση των σκουπιδιών της Αθήνας από την ΑΓΕΤ

Ψήφισμα των κατοίκων Αλιβερίου για το RDF
Αλιβέρι - 30/6/2009


Ψήφισμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου "Ενάντια στην καύση των σκουπιδιών της Αθήνας από την ΑΓΕΤ
στο Εργοστάσιό της στο Μυλάκι":




"Εμείς οι κάτοικοι της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου που εκφραζόμαστε μέσα από τους μαζικούς μας φορείς και συγκεντρωθήκαμε με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου σήμερα 29 Ιουνίου 2009, αφού ενημερωθήκαμε πως ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έβαλε την πρώτη υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς στο να επιτραπεί στην ΑΓΕΤ να συναποτεφρώνει με τα δικά της συμβατικά καύσιμα KAI τα σκουπίδια της Αθήνας υπό την μορφή RDF ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
1. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας να ζούμε με υγεία και ασφάλεια μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον.
2. Αρνούμαστε την καύση των σκουπιδιών της Αθήνας στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ κάτω από οποιουσδήποτε όρους και προϋποθέσεις, αφού:
Α.) Με την καύση, θεωρείτε σίγουρη, ανεξαρτήτως ποσοτήτων, η έκλυση διοξινών, φουρανίων, υδραργύρου και άλλων επικίνδυνων καρκινογόνων στοιχείων
Β.) Η Περιοχή είναι ήδη επιβαρημένη από την συνδυαστική και ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα και έχει πληρώσει βαρύ τίμημα όσον αφορά την υγεία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της
Γ.) Η Περιοχή δεν θα ωφεληθεί περιβαλλοντικά σε κάτι από την χρήση των συγκεκριμένων καυσίμων και πρώτων υλών
3. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την υπογραφή της καύσης των σκουπιδιών από τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς, λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον, το γεγονός έκδοσης των νέων προδιαγραφών BREF για την καύση στην τσιμεντοβιομηχανία που επεξεργάζονται τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα.
4. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να μας συμπαρασταθούν έμπρακτα στην ματαίωση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που σχεδιάζεται για την περιοχή.
5. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:
A. Να απορριφθεί η χρήση R.D.F. και να προωθηθεί η γενικευμένη εισαγωγή του φυσικού αερίου στην περιοχή για τις ανάγκες λειτουργικής υποστήριξης Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας και για οικιακή χρήση.
B. Να επιβληθεί η υποχρέωση εφαρμογής κλειστού συστήματος αποθήκευσης όλων των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ.
Γ. Να ματαιωθεί η εγκατάσταση τόσο μεγάλου συστήματος αφαλάτωσης, και να αξιοποιηθεί αφού πιστοποιηθεί ως προς την ποιότητα και την ασφάλειά της η επεξεργασμένη ποσότητα νερού από το παρακείμενο Δημοτικό Εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού.
Δ. Να χρηματοδοτηθεί μέσω περιβαλλοντικού τέλους που θα αναγκαστούν να καταβάλλουν οι Βιομηχανίες στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Ανεξάρτητο Σύστημα συνολικού Ελέγχου Ρύπων και να υλοποιηθεί ένα Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αναμόρφωσης της Περιοχής
Ε. Να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή η οποία θα προσδιορίσει τον βαθμό ρύπανσης και την φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος της Περιοχής να υποδέχεται Βιομηχανικές δραστηριότητες.
6. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε μαζικά και ενωμένα τον αγώνα μας μέχρις τελικής δικαίωσης.
7. Προτείνουμε και απαιτούμε από τους θεσμικούς φορείς την συγκρότηση Πανευβοϊκής Επιτροπής αγώνα από Νομαρχία – ΤΕΔΚΕ – ΤΕΕ –Εργατικό Κέντρο - Επιμελητήριο- Ένωση Αγροτικών Συλλόγων - ΑΔΕΔΥ κλπ."