Σελίδες

6/7/10

TANAΊΣ : Για το νερό στα Μεσσάπια

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ «ΤΑΝΑΪΣ»
6-7-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Ο σεβασμός και η προστασία των αξιών που συνθέτουν την υπόσταση του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας (άρθρο 2 παρ. 1 του συντάγματος).

Εξάλλου, στο προστατευόμενο από το άρθρο 24 παρ. 1 του συντάγματος, φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ό,τι περιλαμβάνεται, ως στοιχείο αυτού, και το πόσιμο νερό.

Η συνταγματική αυτή διάταξη, σύμφωνα με την οποία, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα καθενός πολίτη, έχει αναγάγει το φυσικό περιβάλλον σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, για τη διαφύλαξη του οποίου το κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφόρας ανάπτυξης.

Στο άρθρο 174 της συνθήκης της ευρωπαϊκής ένωσης ορίζεται η πολιτική της κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος.

· Διατήρησης, προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος

· Συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων

· Αποβλέπει σε υψηλό επίπεδο προστασίας και στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Χρειάστηκαν 110 μέρες από τις 10 Φλεβάρη 2010 που έγινε η συνεδρίαση και επτά μήνες από τότε που έγινε η αίτηση, για να βγει η απόφαση από το μονομελές πρωτοδικείο Χαλκίδας, για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι φορείς του δήμου Μεσσαπίας, ενάντια στο δήμαρχο ως εκπρόσωπο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., για να υποχρεωθεί να παράσχει καθαρό νερό στους πολίτες του δήμου.

Καταρχήν, θεωρούμε θετική την απόφαση διότι απαγορεύει προσωρινά τη διανομή νερού στην περιοχή του δήμου Μεσσαπίας με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από δύο μικρογραμμάρια ανά λίτρο (2μg/l) σε μια περιοχή με κατά μέσο όρο 12-46 μg/l στο νερό του δικτύου.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποια νεότερα επιστημονικά στοιχεία τέθηκε όριο στα 2μg/l. Θυμίζουμε ότι το πρωτοδικείο της Θήβας έχει αποδεχθεί τη θέση της ένωσης Ελλήνων χημικών για 0,2 μg/l, δέκα φορές χαμηλότερα.

Ο κος δήμαρχος, λοιπόν, με δικαστική απόφαση καλείται να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών όπου με περισσή ανευθυνότητα και κυνισμό αρνιόταν να το κάνει.

Ο κύριος αυτός παράδειγμα πολιτικού αμοραλισμού και κυνισμού υποβαθμίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία, έριξε νερό στο δίκτυο μόλις προ δύο εβδομάδων με υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. στηριζόμενος στην απραξία της νομαρχίας και στα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Καλούμε τους κατοίκους που αγαπούν τον τόπο τους και τους φορείς της Μεσσαπίας να αντισταθούν σε αυτές τις συμπεριφορές, διεκδικώντας καθαρό νερό χωρίς ίχνος βαρέων μετάλλων.

Τα στοιχεία και οι μελέτες δείχνουν σαν βασικό υπεύθυνο για τα βαρέα μέταλλα τη μεταλλευτική διαδικασία (ΛΑΡΚΟ). Κατά δεύτερο και τρίτο λόγο την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η μεταφορά ρύπων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να έχει με τα μέχρι τώρα ευρήματα ελάχιστη συνεισφορά στο πρόβλημα.

Μόνη ελπίδα για την περιοχή μας είναι η συμμετοχή των πολιτών που βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο. Να συνεισφέρουμε για το κοινό καλό του τόπου μας πέρα από κομματικά και ατομικά μικρά συμφέροντα.

Απέναντι σε αυτό που εκφράζει ο γλοιώδης νοικοκύρης κος Ραπτάκης.

Να παλέψουμε όλοι και να αντισταθούμε σε αυτό που η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να μας επιβάλει.

Να ιεραρχήσουμε εμείς τις προτεραιότητες.

Ο πλούτος του τόπου μας είναι η αγροτική παραγωγή, τα δασικά και κτηνοτροφικά προϊόντα , η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και ο τουρισμός.

Αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε.

Να προστατεύσουμε την υγεία μας αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.



--
Δίκτυο κινήσεων πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ν. Ευβοίας