Σελίδες

20/5/10

Η περίπτωση του Αλιβερίου



Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τοπική Πολιτική Κίνηση περιοχής Αλιβερίου

Mετά από συνεχείς παλινωδίες, τραγέλαφους και ίντριγκες, κυρίως ανάμεσα σε φατρίες του κυβερνητικο-κομματικού μηχανισμού, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ραγκούσης, παρέδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την τελική πρόταση του υπουργείου του, που, ιδιαίτερα όσον αφορά τη νέα χωροταξική διαμόρφωση των γεωγραφικών ορίων των νέων δήμων στο πλαίσιο του «"Καλλικράτη"» για την περιοχή μας, διχάζει την τοπική κοινωνία, την αποπροσανατολίζει από το φλέγον θέμα των ημερών αυτό της οικονομικής κρίσης και του ποιος πληρώνει το μάρμαρο.

Η περίπτωση του Αλιβερίου

Μετά από ανύπαρκτη διαβούλευση, ειδικά με την πραγματική κοινωνία, χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση περί της ουσίας του "Καλλικράτη" όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και την περιφερειακή δημοκρατική συγκρότηση (όροι, προϋποθέσεις, πλαίσιο, πόροι), και αφού «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του» την εκφρασμένη, κατά συντριπτική πλειοψηφία, άποψη των κοινωνικών φορέων περί δύο ξεχωριστών δήμων, ο υπουργός κατέληξε σε μια διαφορετική από τις αρχικές δύο προτάσεις του:

«Τη συγκρότηση ενός υπερ-Δήμου με την ονομασία δήμος Κύμης - Αλιβερίου, με έδρα το Αλιβέρι και ιστορική ( ;) έδρα την Κύμη».

Μεσολάβησαν οι παρεμβάσεις κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των ίδιων που όλα αυτά τα χρόνια ευθύνονται για «το χάλι και την οπισθοδρόμηση» που παρουσιάζει η περιοχή σε όλους τους αριθμητικούς και ποιοτικούς δείκτες και που θέλουν και σήμερα μέσω της νέας γεωγραφικής διάρθρωσης να διασφαλίσουν και πάλι τα προνόμια που τους παρέχει η νομή της εξουσίας. Έτσι:

- Μετατρέπεται η αρχικά συντριπτική απόφαση του δήμου Ταμυναίων (15-1 υπέρ δύο δήμων) σε ισοψηφία 8-8, με αποτέλεσμα όχι άποψη, κατόπιν διευκόλυνσης δια της απουσίας του αντάρτη ΠΑΣΟΚ υποψήφιου στις προηγούμενες εκλογές κ. Πιλάτη (άραγε ποια είναι η σχέση σήμερα με την κρατική μηχανή ΠΑΣΟΚ του εν λόγω κυρίου ;), ενώ επειδή δεν τους βόλευε δεν καταγράφεται άποψη της πλειοψηφίας των προέδρων των τοπικών συμβουλίων.

- Στον Δήμο Δυστίων με σαφή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 9-7 υπέρ των δύο δήμων , γίνεται λαθροχειρία με την προσθήκη της ψήφου των προέδρων των τοπικών συμβουλίων ώστε να εμφανιστεί σαν απόφαση το ένας δήμος.

- Εκλεγμένοι ΠΑΣΟΚΟΙ συνδικαλιστές σε μαζικούς φορείς, όταν τίθεται για έκφραση γνώμης το θέμα και δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, προσπαθούν να πείσουν ότι η διαβούλευση δεν αφορά τους φορείς, και όταν δεν το καταφέρνουν προβαίνουν σε λεκτικούς τραμπουκισμούς.

- Οι τέσσερις εκλεγμένοι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ (Αυλώνος- Δυστίων-Κονιστρών- Ταμυναίων) βγάζουν ανακοίνωση περί δήθεν καταγγελίας της απόφασης της ΤΕΔΚΕ που υποστηρίζει δύο δήμους, και την επομένη μόνοι τους διαψεύδουν τη συμφωνία ενός δημάρχου (Ταμυναίων) από τους τέσσερις, με τα γραφόμενα στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια στιγμή η τοπική κοινωνία βοά πώς η συγκεκριμένη επιλογή έγινε γιατί:

- Εν ενεργεία δήμαρχος είχε τις επαφές του με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που έραψε τα όρια του νέου δήμου στα μέτρα του εκλεκτού του.

- Έπρεπε να βρεθεί ρόλος σε αποτυχημένο πολιτευτή και αφού προηγουμένως διασφαλίστηκαν οι εγγυήσεις για διασφάλιση ρόλων εν ενεργεία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στο νέο σκηνικό.

- Έπρεπε να δοθεί βοήθεια σε εν ενεργεία δήμαρχο που έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη δικαιοσύνη για κατηγορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος που του προσάπτονται.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο απλός πολίτης δικαιολογημένα εκφράζει την απαξίωσή του στο πολιτικό σύστημα, την απέχθειά του απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα διαπλοκής.

Για την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά η όποια κουβέντα περί των διοικητικών ορίων έχει νόημα μόνο αν γίνεται από την σκοπιά αρχών εξυπηρέτησης του κοινωνικού συμφέροντος, γι' αυτό και καταγγέλλει οποιαδήποτε άλλη καιροσκοπική λογική υπηρέτησης σκοπιμοτήτων (προσωπικών, οικονομικών, πολιτικών, κομματικών).

Γι' αυτό και βασικός πυρήνας του σκεπτικού μιας οποιασδήποτε περιφερειακής αναδιάρθρωσης συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωγραφικά της όρια, οφείλει να είναι:

- Η δημιουργία προϋποθέσεων ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των όποιων περιφερειακών ανισοτήτων

- Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και καθυστερημένες περιοχές.

Το ερώτημα λοιπόν της διαβούλευσης που όφειλε να απαντηθεί, ήταν ποια από τις δύο λύσεις (ένας ή δύο δήμοι ) θα ωφελούσε το κοινό συλλογικό συμφέρον.

Ας σκεφτούμε λοιπόν:

1. Η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής προϋποθέτει ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών τομέων της οικονομίας με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Αυτό απαιτεί σαφή και διακριτά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά σε κάθε δήμο και όχι ασαφή, δυσδιάκριτα, διαχεόμενα και αντικρουόμενα μεταξύ τους ανάμεσα σε περιοχές του ίδιου δήμου, όπως εκφράζεται στην πρόταση για έναν υπερδήμο.

2. Η κοινωνική συνοχή απαιτεί την διατήρηση της ζωής και του ανθρώπινου στοιχείου στις απομονωμένες περιοχές- χωριά . Αυτό προϋποθέτει υποδομές σε εκπαίδευση, υγεία, αθλητισμό, πολιτισμό, μέριμνα . Αυτές πότε υπηρετούνται καλύτερα από την στιγμή που με τον "Καλλικράτη" περνάνε ευθέως στην αρμοδιότητα των δήμων; Όταν υπάρχουν σχετικά χαλαρά αριθμητικά στα πλαίσια ενός μικρότερου Δήμου ή όταν θα αναγκασθούν να ενοποιούνται και να περικόπτονται στα πλαίσια αυστηρών Δημοσιονομικών Πολιτικών που θα εφαρμόζει ένας μεγάλος δήμος - γίγαντας;

3. Το παράδοξο περί δύο πρωτευουσών (μια επίσημη και μια ιστορική ) μήπως σημαίνει ότι έτσι θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους των υπηρεσιών, χωρίς καμία ανάπτυξη αλλά τουναντίον και κυρίως συρρίκνωσή τους;

Κατόπιν όλων αυτών, η πολιτική μας τοποθέτηση όσον αφορά τον "Καλλικράτη" και τα γεωγραφικά του όρια στην περιοχή μας , είναι ότι μαζί με τις διαφωνίες μας για την ουσία , αυτός να προβλέπει δύο ξεχωριστούς δήμους με πόλους- πρωτεύουσες αντίστοιχα την Κύμη και το Αλιβέρι.

Με την έννοια αυτή εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης Περιοχής και των φορέων τους σε αυτή την κατεύθυνση.



Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Τοπική Πολιτική Κίνηση περιοχής Αλιβερίου