Σελίδες

25/8/09

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ


24/08/2009
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ || Δήλωση του Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Ευβοίας, για τις πυρκαγιέςΕπισκέφθηκα τις πληγείσες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας την ώρα της μάχης. Η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού αλλά και η προχειρότητα ήταν για μια ακόμη φορά τα κύρια χαρακτηριστικά της κρατικής μηχανής. Φτάσαμε στο σημείο να εκτελούν το συντονισμό τα Μέσα Ενημέρωσης.

Βέβαια όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος η επωδός είναι γνωστή: «Τι να κάνουμε…πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα…ο κακός καιρός φταίει.» Αλήθεια ποιος θα μας απαντήσει γιατί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής που η φωτιά είχε περιοριστεί σε μια χαράδρα της Αττικής και είχε τεθεί υπό έλεγχο, δεν έσβησε εντελώς; Η χρήση της λέξεις αναζωπύρωση πρέπει να καταργηθεί ως υπερασπιστικός λόγος της ανικανότητας φύλαξης.

Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν οι κυβερνώντες

• Ότι η πρόληψη και η φύλαξη είναι μόνον αυτές που αποτρέπουν τους εμπρησμούς;

• Ότι η έγκαιρη επέμβαση είναι μόνον αυτή που επιτρέπει την αντιμετώπιση της φωτιάς πριν πάρει διαστάσεις;

• Ότι η διαχείριση των πυρκαγιών αποτελεί μια ξεχωριστή επιστημονική και κυρίως εμπειρική δραστηριότητα που μόνον η Δασική Υπηρεσία κατέχει;

Υπάρχουν δύο εμπρηστικά μείγματα στο δασικό οικοσύστημα της χώρας μας που ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Το ένα αφορά στη φύση και είναι η πυρόφιλη βλάστηση και οι καιρικές συνθήκες και το άλλο στην ανθρώπινη παρέμβαση και είναι το ιδιοκτησιακό και η εκτός σχεδίου δόμηση.

Γι΄ αυτό και η δασοπροστασία πρέπει να έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα (φύλαξη, πρόληψη, καταστολή πυρκαγιών) και το άλλο τα θεσμικού (χρήσης γης)

Ειδικά για την Αττική, επειδή πίσω από κάθε πυρκαγιά κρύβεται και κάποια απόπειρα αλλαγής χρήσης γης ( στη περίπτωση της σημερινής πυρκαγιάς είναι χιλιάδες τα στρέμματα που τα διεκδικούν), που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε δόμηση είτε εκτός σχεδίου, είτε αυθαίρετη «με αναμονή νομιμοποίησης» πρέπει να προχωρήσουμε σε δυο βασικές αλλαγές, που είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και η κρατικοποίηση όλων των δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Διαφορετικά ο θρήνος θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

To Γραφείο Τύπου