Σελίδες

30/3/09

Σκέψεις ,προβληματισμοί,στην κατεύθυνση της αντιστροφής των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης

Σκέψεις ,προβληματισμοί,στην κατεύθυνση της αντιστροφής των επιπτώσεων
Της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική και η οικολογική κρίση, αντιμετωπίζονται μόνο με ανατροπή του μοντέλου ανάπτυξης .Η ΑΝΑΡΧΊΑ της αγοράς,η επικράτηση του κέρδους και η αδιαφορία για τις ανθρώπινες ανάγκες,οδήγησαν στην ανεργία,στη συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών[παιδεία,υγεία,πολιτισμός] και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Σήμερα,η πολυδιάστατη κρίση,δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις φθαρμένες παλιές συνταγές.Προτείνουμε την στροφή προς την κοινωνία των πολιτών ,εξειδικεύοντας για την περιοχή μας σε κατευθύνσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γενικώτερα.
1.Επενδύσεις δημόσιες ,με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.,που και την ανεργία θα χτυπήσουν και τη ζωή μας θα καλυτερέψουν.
α.Προγράμματα ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού,με άξονα τα εγκαταλειμμένα μνημεία της περιοχής μας.[νεολιθικά,αρχαικά,οχυρωματικά,βυζαντινά,μεταβυζαντινά, νεώτερα.]
Μελέτες αναστύλωσης και ανάδειξής τους,κατασκευές,δημιουργία μουσείων για τα ευρήματα.Τα εγκαταλειμμένα σχολεία να γίνουν χώροι πολιτισμού.[μουσεία,εκθέσεις,θέατρα,προβολές.]
β.Αναμόρφωση ελεύθερων χώρων και ακτών. Κυκλοφοριακή μελέτη,με έμφαση στην κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων.[πεζοδρομήσεις,ποδηλατόδρομοι,πλατείες,δεντροφυτεύσεις,επιλογή οικολογικών υλικών για τις επιστρώσεις.]
γ.Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και χρησιμοποίηση του νερού για πότισμα και βιομηχανίες.
δ.Επιλογή χώρου κατασκευής αιολικού πάρκου,με ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο.
ε.Αγροτουρισμός.υποστήριξη ντόπιων προιόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Συνεταιρισμοί προώθησης ντόπιων εδεσμάτων.
ζ.Να περάσει στα χέρια του Δήμου ο Πρινιάς και να γίνει εκεί κέντρο συντονισμού και προβολής ολων των οικο-δραστηριοτήτων.
η.Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια[δημόσια και ιδιωτικά],στούς ελεύθερους χώρους,στις μετακινήσεις.
θ.Επίσπευση κατασκευής της μονάδας Φ.Α.,με παροχή ζεστού νερού για θέρμανση και για χρήση,για όλη την περιοχή.Αγωγός αερίου για οικιακή χρήση.Πόντιση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς Φ.Α και ανάδυσή του απευθείας στο χώρο του εργοστασίου.Δέσμευση της ΔΕΗ για κλείσιμο των δύο ρυπογόνων μονάδων που καίνε μαζούτ.Δημιουργία αρχαιολογικού και βιομηχανικού πάρκου,στο χώρο που τώρα καταλαμβάνουν.Υποχρέωση της ΑΓΕΤ ,να χρησιμοποιεί ρεύμα από τη μονάδα Φ.Α.
ι.Δημιουργία φορέα και κατασκευή σταθμού ελέγχου της ρύπανσης.Εγκατάστασή τους στο Δημοτικό κτήμα ‘ΣΤΑΧΤΕΣ ΜΥΛΑΚΙΟΥ’.
κ.Εργοστάσιο ανακύκλωσης για την Καρυστία και δημιουργία ΧΥΤΥ.[συνεργασία με ολους τους Δήμους της επαρχιας Καρυστίας].

2.Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να κινηθούν,μέσα στο πλαίσιο που το συμφέρον των πολλών ορίζει.


Δέσποινα Μαρίνου