Σελίδες

9/4/12

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

09/04/2012
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Ο βασικός στόχος της λαϊκίστικης αξιοποίησης των υπαρκτών προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν στα κόμματα που άσκησαν διαχρονικά εξουσία, είναι να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση κομμάτων των πλουσίων ή κομμάτων εξαρτημένων από τις αγορές και τη διαπλοκή .
Η καταψήφιση από την Κ.Ο της συγκεκριμένης τροπολογίας

Η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταψήφισε την Τροπολογία που προστατεύει ή απαλλάσσει κατά απαράδεκτο τρόπο τα χρηματοδοτούμενα κόμματα από υποχρεώσεις, συνέπειες και βάρη (κατάσχεση ή εκχώρηση), τα οποία όμως εξακολουθεί να έχει κάθε φτωχός πολίτης που δανείζεται από τράπεζες ακόμα και για βασικές βιοτικές του ανάγκες. Εναντιώθηκε, επίσης, και στην προκαταβολή δόσεων επί τη βάσει εκλογικής καταγραφής του παρελθόντος. Η εναλλακτική, όμως, λύση δεν μπορεί να είναι τα κόμματα των πλουσίων και των αδιαφανών χρηματοδοτήσεων.

Η ύπαρξη και η αυτόνομη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων αποτελεί προϋπόθεση και πυλώνα της Δημοκρατίας. Η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα είναι η έμπρακτη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των κομμάτων και πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους.

To Γραφείο Τύπου