Σελίδες

16/2/07

1. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 16 & 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Χαλκίδα 16/2/2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 16 & 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1. Η οργάνωσή Χαλκίδας του ΣΥΝ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 28/2/07 στις 19.00 δημόσια συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ επί της οδού Αβάντων (παλιό Δημαρχείο) κατά της αναθεώρησης των άρθρων 16 & 24 του Συντάγματος με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και τον Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην βουλευτή Εύβοιας.
2. Η κυβέρνηση και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, καθώς και φιλικές φωνές στην αξιωματική αντιπολίτευση που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της ανώτατης Παιδείας, έχουν παρουσιάσει την Αριστερά ότι δήθεν δεν έχει θέσεις, επειδή δίνει τη μάχη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι έτσι. Από τη δικιά μας πλευρά επιχειρούμε να είμαστε μια δύναμη αλλαγής, αναβάθμισης, εξέλιξης, ανταπόκρισης στη σημερινή εποχή και στις τεχνολογικές δυνατότητες του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Με αυτή την έννοια παρουσιάζουμε δέκα βασικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται βέβαια μέσα σε ένα πλέγμα πολλών προτάσεων, που θεωρούμε κεντρικές για την αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου.
Το τέλος του αναχρονιστικού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Να σταματήσει πια ο κλειστός αριθμός εισακτέων. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης αυτό έχει γίνει είτε με πολιτικές αποφάσεις, είτε με αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, που αναγνώρισε το δικαίωμα κάθε αποφοίτου Λυκείου να σπουδάζει δωρεάν σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Υπάρχουν εκτιμήσεις από Πανεπιστημιακούς ότι τα σημερινά Πανεπιστήμια έχουν δυνατότητα, με την κατάλληλη στήριξη και με την ενίσχυση που θα υπάρξει, να ενσωματώσουν και να απορροφήσουν ένα μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών. Έτσι, νομίζω, θα ξεφύγουμε, σε μεγάλο βαθμό, από αυτό που γίνεται με την τρομερή αιμορραγία με τα φροντιστήρια προκειμένου να μην μείνουν τα παιδιά έξω από την Πανεπιστημιακή μόρφωση, με τον ακραίο ανταγωνισμό για το 1/10 της μονάδας που γίνεται ανάμεσα τους.
Η αναβάθμιση και ανασυγκρότηση όλων των ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ιδιαίτερη βαρύτητα στην Περιφέρεια. Tόσο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, όσο και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είδαν τα Πανεπιστήμια να έρχονται να καλύπτουν το κλείσιμο των στρατοπέδων και της παρουσίας του στρατού στην περιφέρεια. Κάτω από πελατειακές σχέσεις και σκοπιμότητες, να χρησιμοποιούνται τα Πανεπιστήμια απλώς για να «μπαλώσουν» τις πολλές πιέσεις που δέχονται πάρα πολλές επαρχιακές πόλεις. Εμείς πιστεύουμε ότι, τα Πανεπιστήμια στις επαρχιακές πόλεις, μέσα από έναν άλλο προγραμματισμό, μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης, να γίνουν εστία μόρφωσης, έρευνας και παραγωγής ιδεών.
Η ανάπτυξη της βασικής έρευνας. Εμείς θεωρούμε ότι και στα πρώτα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα στις μεταπτυχιακές σπουδές, υπάρχει μια δυνατότητα εμβάθυνσης της γνώσης, διάχυσης της επιστημονικής πληροφορίας και προώθησης της έρευνας, η οποία είναι ιδιαίτερα αναγκαία στη χώρα μας. Ένα παράδειγμα. Δείτε τι έρευνα έχει γίνει και σε πανεπιστημιακό επίπεδο και τι αποτέλεσμα έχει υπάρξει σε παραγωγικό επίπεδο στην Ισπανία σε σχέση με τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε σχέση με τα ζητήματα της αιολικής ενέργειας και τι πολύ μικρή σχετικά και χωρίς στήριξη του κράτους, υπάρχει στην Ελλάδα…
Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας των ΑΕΙ. Στους προϋπολογισμούς, στους προγραμματισμούς των Ιδρυμάτων, στις εκλογές, στις κρίσεις των διδασκόντων, στα επιστημονικά βιογραφικά τους, στο σχεδιασμό των σπουδών, στις διδακτορικές διατριβές, στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Και θα θέλαμε πάρα πολύ να σταθούμε στις χρηματοδοτήσεις που παίρνει και αξιοποιεί ο κάθε καθηγητής. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν ορισμένοι καθηγητές -οι οποίοι έχουν γίνει μόνιμοι κονδυλοφόροι σε ορισμένες εφημερίδες επιτιθέμενοι στο συνδικαλιστικό τους όργανο και στους συναδέλφους τους- κάνανε αυτό που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι Ευρωβουλευτές. Δηλαδή, πριν μιλήσουν για κάποιο θέμα, να δηλώσουν αν έχουν οικονομική σχέση με αυτό. Πριν μιλήσεις, για παράδειγμα, για θέματα πολιτικής πετρελαίου, να δηλώσεις αν έχεις μετοχές εταιρίας πετρελαίου…
Η δικτύωση με το διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Εμείς κατανοούμε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, και θα ήταν μεγάλο λάθος, να αποκοπεί από τις μεγάλες εξελίξεις, τις ανταλλαγές που γίνονται σε διεθνές επίπεδο και να κερδίσει και να δώσει, φυσικά, γνώσεις και ερευνητικές δυνατότητες μέσα σε διεθνή προγράμματα και ειδικά από χώρες ή πανεπιστήμία, τα οποία είναι ιδιαίτερα προχωρημένα. Αυτή είναι μια μεγάλη δυνατότητα για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η ανάγκη να υπάρξουν πολλαπλά συγγράμματα και να σπάσει η κερδοσκοπία των εκδοτών. Υπάρχει συνενοχή με τους συγγραφείς σε βάρος των δημόσιων ταμείων. Ανάπτυξη πανεπιστημιακών εκδόσεων. Βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, εργαστήρια, κέντρα ηλεκτρονικών δικτύων, φοιτητικών εστιών κ. ά. Μία οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν έντιμη, εάν έλεγε, θα φτιάξω φοιτητικές εστίες, θα φτιάξω αίθουσες διδασκαλίας, θα στελεχώσω τα πανεπιστήμια με καθηγητές και τότε θα σας προτείνω τις μεταρρυθμίσεις μου. Μόνο έτσι…
Οι υποτροφίες. Να δοθούν όσες χρειάζονται σε αγόρια και κορίτσια για να μορφωθούν, να ζήσουν ανθρώπινα, να ολοκληρώσουν τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές τους σπουδές.
Η μόνιμη απασχόληση των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, η οποία έχει δύο πλευρές. Η μία είναι ότι, έχουν δικαίωμα να έχουν μόνιμη απασχόληση και δεν μπορεί να έχουμε νέους καθηγητές, με διδακτορικά και πρωτότυπες εργασίες και είναι συμβασιούχοι με μισθούς των 700 - 800 ευρώ... Και η δεύτερη είναι για να προφυλάξουμε το Πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να έχουμε πανεπιστημιακούς, οι οποίοι εμφανίζονται κάποιες στιγμές στο Πανεπιστήμιο και συγχρόνως περνάνε όλες τις δραστηριότητες και όλο τους το χρόνο σε ιδιωτικές εταιρίες ή άλλου. Ό,τι ισχύει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να ισχύει και στα Πανεπιστήμια. ... Μόνιμη απασχόληση για όλους. Και ως δικαίωμα των καθηγητών, αλλά και ως υποχρέωσή τους απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Κατοχύρωση του ασύλου. Καταρχήν ας σταματήσει να εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο ως Κορυδαλλός και άντρο δολοφόνων. Και φυσικά είναι σαφές ότι, όταν σταματήσει η ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια, δεν θα έχουν δυνατότητες κάποιοι να δημιουργούν εκδηλώσεις βίας, οι οποίες τελικά είτε υπαγορεύονται είτε όχι, βοηθούν την κυβέρνηση.
Η χρηματοδότηση της παιδείας. Είμαστε η χώρα των 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία. Έτσι θα προχωρήσουμε; Έτσι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις; Είναι βασικός στόχος του κόμματός μας το 5% ως αφετηρία. Όχι ως τέλος, όχι ως άκρη του τούνελ. Αν θέλουμε κυριολεκτικά να δώσουμε μια ώθηση στη χώρα μας, πρέπει να είμαστε από τις χώρες εκείνες που έχουν τις υψηλότερες και πιο αποτελεσματικές χρηματοδοτήσεις για τη δημόσια παιδεία, για το δημόσιο πανεπιστήμιο, για την έρευνα.
Μέσα από το Εθνικό Κοινοβούλιο στις 15/2/07 ο ΣΥΝ τις προτείνει στην ελληνική κοινωνία και πιστεύουμε ότι, όπως υπήρξε η στήριξη στην πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, θα υπάρξει και η στήριξη σε μια προγραμματική ανανέωση του δημόσιου πανεπιστημίου που θα δίνει ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα ελληνόπουλα.