Σελίδες

2/2/10

Από την συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Εύβοιας με την κα Καραβασίλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Μεσσαπία

Από την συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Εύβοιας με την κα Καραβασίλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Μεσσαπία



Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2010 συναντήθηκαν στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι, της Συντονιστικής Επιτροπής πολιτών και Συλλόγων Μεσσαπίας, των ‘Ενεργών πολιτών Εύβοιας’, του περιβαλλοντικού Συλλόγου ‘ΓΑΙΑΣ’ της Μεσσαπίας και εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ (Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού), με την Ειδική Γραμματέα κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη, με κύριο θέμα τη τοξική μόλυνση της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας και ειδικότερα της περιοχής Μεσσαπίας. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου περιβάλλοντος της Μεσσαπίας ‘ΤΑΝΑΙΣ’, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά κατέθεσε γραπτό υπόμνημα.



Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες στην διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν από όλους του παριστάμενους εκπροσώπους, με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, ο έντονος προβληματισμός τους για την σοβαρότητα του προβλήματος και η αναγκαιότητα άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, αφού σημειώθηκε από όλους η διαχρονική αδιαφορία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα.



Αναλυτικά ο εκπρόσωπος των ‘ενεργών πολιτών Εύβοιας’ ανέπτυξε ένα πλαίσιο δράσεων και προτάσεων, από τις οποίες οι βασικότερες είναι :



1. Άμεσα να δοθεί λύση στο πόσιμο νερό στους κατοίκους με την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού. Ταυτόχρονα με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνει οριστική καταγραφή και αποτίμηση του προβλήματος της μόλυνσης στο νερό και στη γη σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας.

2. Να ξεκινήσουν με περιφερειακούς πόρους οι διαδικασίες για την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας με την αξιοποίηση των νερών της Στενής και της Σέττας, για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας των 140.000 κατοίκων. Εναλλακτικά εάν δεν επαρκούν οι υδάτινοι πόροι της Στενής – Σέττας, δημιουργία κοινού διυλιστηρίου με την Βοιωτία στην περιοχή της λίμνης Υλίκης για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος Ασωπού – Κεντρικής Εύβοιας.

3. Άμεση έναρξη επιδημιολογικής μελέτης με την ευθύνη της πολιτείας για όλη την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

4. Για τα τοξικά απόβλητα που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή να γίνει εντοπισμός των παραγωγών τους με ειδικές αναλύσεις που επιστημονικά είναι εφικτές, ώστε να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά και οι μεταφορείς τους.

5. Άμεση διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής που συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμη και της κρατικής ΛΑΡΚΟ βασικού υπεύθυνου για την μεγάλη μόλυνση της Μεσσαπίας, μέχρι να αποδείξουν ότι σέβονται την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και δεν μολύνουν το περιβάλλον.

6. Για την εξυγίανση της γης και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μακροπρόθεσμα μέτρα, με ενημέρωση των αγροτών και χρηματοδότηση δράσεων με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο οποίο προβλέπονται σημαντικοί πόροι για τα θέματα του περιβάλλοντος της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης.

7. Η δικαιοσύνη να δράσει αυτεπάγγελτα, αξιοποιώντας τις καταγγελίες των πολιτών και των συλλόγων και μέσα από το νέο θεσμό του εισαγγελέα περιβάλλοντος να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά.

8. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των μέτρων με απόφαση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής, εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος και των κοινωνικών φορέων της περιοχής. (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά.)

9. Ενίσχυση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας με μετάθεση από άλλες υπηρεσίες που έχουν πλεονάζον προσωπικό, 20 έμπειρων στελεχών για την ενίσχυση των ελέγχων και την υλοποίηση των μέτρων.

10. Να δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο Περιβάλλοντος σε κάθε επίπεδο όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι πόροι που συνδέονται με το περιβάλλον και θα μπορεί να χρηματοδοτεί διάφορες δράσεις.

11. Δημοσιότητα όλων των παρεμβάσεων, των ελέγχων των επιχειρήσεων και των προστίμων ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης την εξέλιξη κάθε θέματος.





Από την πλευρά της η κα Καραβασίλη αναγνώρισε την κρισιμότητα του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσων και κατεπειγόντων μέτρων. Στον τομέα που είναι υπεύθυνη δεσμεύθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων των επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Για την Μεσσαπία, δεσμεύθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την περιοχή και ζήτησε την συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων.



Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι θα στηρίξουν κάθε θετικό μέτρο της πολιτείας, αλλά σημείωσαν ότι δεν θα δικαιολογήσουν καμιά καθυστέρηση, ολιγωρία και αδιαφορία των υπηρεσιών του Κράτους και της αυτοδιοίκησης και θα αγωνισθούν μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος,



Ενεργοί πολίτες Εύβοιας

Χαλκίδα 30-1-2010


--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ