Σελίδες

28/2/09

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑΝΝΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το βιομηχανικό ασύδοτο κράτος των Οινοφύτων είναι ο ηθικός αυτουργός της εμφάνισης φαινομένων βίας όπως αυτή που εκδηλώθηκε πρόσφατα μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών από κάποιους παραπληροφορημένους και αποπροσανατολισμένους αγρότες.
Ο παπά Γιάννης Οικονομιδης που δέχθηκε την επίθεση είναι ο άνθρωπος που χρόνια τώρα έχει αναδείξει και έχει καταγγείλει το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή Οινόφυτων Θήβας Σχηματαριου.
Είναι αυτός που τόλμησε να υψώσει φωνή και ανάστημα και να καταγγείλει τους υπεύθυνους. Είναι αυτός που καταλόγισε με καθαρή φωνή ευθύνες στους υπεύθυνους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες που δεν κάνουν τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο παπά Γιάννης είναι παράδειγμα για όλους μας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη την προσφορά τέτοιον ανθρώπων.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την επίθεση που αναίτια δέχθηκε. Εκδηλώνουμε την συμπαράσταση μας σε αυτόν και την οικογένεια του.
Θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι πια μόνος.
Ζητάμε να τιμωρηθούν οι αυτουργοί αυτής της επίθεσης αλλά ζητάμε να τιμωρηθούν ιδιαίτερα οι ηθικοί αυτουργοί το βιομηχανικό καταστημένο που ρυπαίνει το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ζητάμε επιτέλους η βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Θήβας Σχηματαριου να κατοχυρωθεί με νόμο ως ΒΙ.ΠΕ.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να επιβάλουν ποινές για την αποζημίωση των αγροτών που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές από την δυσφήμηση των προϊόντων τους σε αυτούς που ρυπαίνουν.
Ζητάμε να δημιουργηθεί πλήρως εξοπλισμένο γραφείο επιθεώρησης εργασίας στην περιοχή για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.



Για την Ρ.Α.Σ.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

26/2/09

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ


25/02/2009
Ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του Συνασπισμού για τις εσωκομματικές εκλογές υποψηφιων για το ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
H κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εσωκομματικές εκλογές, που αφορούν στις 3 πρώτες θέσεις του Συνασπισμού στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην σημερινή της συνεδρίαση έκανε δεκτές τις υποψηφιότητες των συντρόφων και συντροφισσών, που κατατέθηκαν μέχρι την ορισθείσα προθεσμία.

Οι εσωκομματικές εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία, κατοχυρωμένη καταστατικά, που πραγματοποιείται στον ΣΥΝ για 4η φορά και στόχος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής είναι η μαζικότητα της συμμετοχής των μελών του κόμματος.

Οι κατατεθειμένες υποψηφιότητες είναι οι εξής:

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΙΛΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ (ΝΑΝΗ)
ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
Σας ενημερώνουμε πως για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 και 9 Μάρτη, η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα δώσει Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 4 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Συνασπισμού.

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13687

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Β.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος του κόμματος θα δώσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στη 10.30 το πρωί, στα γραφεία του κόμματος στη Χαλκίδα με αντικείμενο «Εξελίξεις στα θέματα της Χαλκίδας - κτίσμα ΚΤΕΛ, Εύβοιας, ακίνητο Γεωργιάδη και Διοικητήριο Ν.Α. Εύβοιας».

ΧΡΗΣΗ-ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ

Δυσλειτουργία του Ι.Κ.Α. Μαντουδίου



26/02/2009
Δυσλειτουργία του Ι.Κ.Α. Μαντουδίου
Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Το Ι.Κ.Α. Μαντουδίου καλύπτει μια μεγάλη περιοχή της Β. Εύβοιας, που περιλαμβάνει το Δήμο Κηρέως, Νηλέως και Ελιμνύων. Εξυπηρετεί περίπου 6.000 ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Ι.Κ.Α. λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα:

• Ο Οργανισμός του Ι.Κ.Α. Μαντουδίου προβλέπει έντεκα θέσεις εργαζομένων και σήμερα υπηρετούν ένας Διοικητικός υπάλληλος και ένας που εκτελεί χρέη ταμία.

• Επίσης απασχολείται προσωπικό με πρόγραμμα stage το οποίο με εργασιακή ανασφάλεια, πενιχρές αμοιβές και έλλειψη ασφάλισης καλύπτει τεράστιο όγκο αναγκών, που θα έπρεπε να καλύπτει μόνιμο προσωπικό που προβλέπει ο Οργανισμός.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Κα Υπουργός:

1. Γιατί ενώ είναι γνωστά εδώ και δυο χρόνια τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Ι.Κ.Α. Μαντουδίου, δεν έχει γίνει τίποτα για την επίλυσή τους;

2. Τι μέτρα θα πάρει άμεσα, για την κάλυψη όλων των θέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός με μόνιμο προσωπικό και όχι με προγράμματα επισφαλή και αναξιοπρεπή για τον εργαζόμενο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ


Χαλκίδα 26/2/09
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε χθές η συνέλευση των μελών της Πολιτικής Κίνησης Χαλκίδας του Συνασπισμού της Αριστεράς όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και διαπιστώθηκε η επίθεση στα χαμηλότερα λαϊκά εισοδήματα από την Νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στο όνομα της κρίσης καθώς και στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και εκφράστηκε η ανάγκη της ενωτικής αντίστασης του λαικού κινήματος απέναντι σε αυτήν την επίθεση.
Επίσης επικροτήθηκαν οι ενέργειες των συντρόφων στις ομάδες εργασίας (Δημοτική, Νομαρχιακή ,Συνδικαλιστική ομάδα κλπ) και μπήκαν νέοι στόχοι σχετικά με τις θέσεις και τις ενέργειες τους για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία στην βάση της Αριστερής ,οικολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης.
Μεταξύ άλλων τονίσθηκε η ανάγκη να γίνει αντικείμενο δράσης των μελών της Πολ. Κίνησης η επεξεργασία και εκλαϊκευση του προγράμματος του Συνασπισμού (πρόταση προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α) που ψηφίσθηκε από το πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος και είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση (385 σελίδων περίπου) για την διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η εκδήλωση που θα γίνει την Δευτέρα 9 Μάρτη στις 19,00 στην Χαλκίδα με βασικό ομιλητή τον Γιάννη Δραγασάκη -που είναι και η πρώτη εκδήλωση για όλη την Ελλάδα μετά το προγραμματικό συνέδριο, για το πρόγραμμα- και καλείται ο λαός της Χαλκίδας να πάρει μέρος στην συζήτηση .
Επίσης εκλέχτηκε εφορευτική επιτροπή για την διεξαγωγή του εσωτερικού Πανελλαδικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 8 & 9 Μάρτη για την ανάδειξη των υποψηφίων του Συνασπισμού στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γραφείο Τύπου

23/2/09

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ρ.Α.Σ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ !!!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ !!!

Η βάρβαρη και απάνθρωπη επίθεση του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, σε βάρος ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων που ζει στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου, τη Λωρίδα της Γάζας, “προσωρινά” τελείωσε.
Αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες , κατεστραμμένες υποδομές και ένα συνεχιζόμενο εμπάργκο από το Ισραήλ , την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Παλαιστινίων, με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Δεν χωρούν «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στο δολοφονικό μηχανισμό του Ισραήλ και την ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού. Εκτός από τα εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, η σιωνιστική κυβέρνηση καταπνίγει κάθε ελπιδοφόρα φωνή του φιλειρηνικού Κινήματος μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.
Οι σφαγές και το αιματοκύλισμα στη Γάζα από τους πυραύλους του Ισραηλινού στρατού κατοχής , καθώς και η μόνιμη άρνηση ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης με την στήριξη των ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνένοχη είναι η Ελληνική κυβέρνηση που συνεργάζεται με τους σφαγείς συστηματικά (στρατιωτικά, εμπορικά, διπλωματικά). Την ίδια ώρα που οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν τη Γάζα, η ελληνική κυβέρνηση «βομβαρδίζει» τους έλληνες διαδηλωτές με ισραηλινά χημικά. Στέλνει, δήθεν, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα , ενώ στηρίζει τον αποκλεισμό της που κοστίζει τις ζωές σε χιλιάδες Παλαιστινίους.
Οι σφαγές και οι θηριωδίες των σιωνιστών δεν πρόκειται να σταματήσουν την Αντίσταση ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική όχθη, ούτε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, δυναμώνουν τις φωνές ενάντια στην κατοχή, ενάντια στον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ενάντια στα διεφθαρμένα αραβικά καθεστώτα που συναινούν σε αυτά τα εγκλήματα.
Μοναδική διέξοδος και ελπίδα για το λαό της Παλαιστίνης, και όλους τους λαούς της περιοχής, απέναντι στη βαρβαρότητα αποτελεί η αλληλεγγύη των λαών. Το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, θυμίζοντας τις εκρηκτικές διαδηλώσεις το 2003 ενάντια στην επέμβαση στο Ιράκ, ξαναβγαίνει στους δρόμους. Με την οργάνωση ενός μαζικού αντιπολεμικού-αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος χωρίς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα, μπορούμε να νικήσουμε!!!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, φορείς, οργανώσεις, συνδικάτα σε συγκέντρωση – εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης την ΠΕΜΠΤΗ 26/2/2009 & ώρα 6.30 μ.μ. στο Παλαιό Δημαρχείο (κεντρκή πλατεία) Θήβας Επειδή λόγω καιρικών συνθηκών το Δημοτικό συμβούλιο μεταφέρθηκε για την
Πεμτη 26 .2. 2009 την εκδήλωση για την Παλαιστηνη την μεταφέραμε αναγκαστικά
στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου θηβας Λουκα Μπελου 1 στις 6.30μμ
την Πεμτη 26.2.2009.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!!!
- Κάτω τα χέρια από τη Γάζα – τερματισμός του αποκλεισμού τώρα
- Λευτεριά στην Παλαιστίνη.
- Εμπάργκο στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ

Ομιλητής ο Παλαιστίνιος αγωνιστής ΙΣΜΑΤ ΣΑΜΠΡΙ (πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα).

Για την Ρ.Α.Σ.
Η Συντονιστική επιτροπή

20/2/09

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Αγαπητοί Συμπολίτες

Ο αγώνας μας εναντια στην ίδρυση λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι,δικαιώθηκε.
Οπως είναι γνωστό σε όλους στις 10/2/2009 ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης κάτω από την πίεση μιας πλατειάς Πανελλήνιας κινητοποίησης και της σθεναρής αντίστασης που συνάντησε παντού,ανακοίνωσε ότι σταματάει καθε προσπάθεια κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα . Επίσης η ΔΕΗ Α.Ε δια του Προέδρου της ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει το Επενδυτικό της Πρόγραμμα και θα το προσαρμόσει στις επιταγές του ΥΠΑΝ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης .
Η όλη εξέλιξη αποτελεί σημαντική νίκη του λαού της περιοχής μας.
Στο Αλιβέρι παίχτηκε η κρίσιμη φάση του αγώνα κατα του λιθάνθρακα στην Ελλάδα.
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ΑΕ και της ΑΓΕΤ μας θεωρούσαν *αδύναμο κρίκο* ,μας βομβάρδισαν με τα *οραματά τους *με θέσεις εργασίας(μέσο ΑΣΕΠ),προσπάθησαν να μας διασπάσουν ,μάταια όμως.
ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ .
Ο δίκαιος αγώνας μας για καθαρό περιβάλλον ,υγεία και ανάπτυξη ,ο αγώνας για καλύτερη ποιότητα ζωής αγκάλιασε τη μεγάλη πλειοψηφεία του λαού της περιοχής μας και έφερε στο φώς τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ και της ΑΓΕΤ.
Οι φανατικοί υποστηριχτές του λιθάνθρακα ακόμα επιμένουν.Θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες με υπογραφές ,επιστολές με συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα επιμένουν αμετανόητοι.Ας το πάρουν απόφαση .Εδώ υπάρχουν άνθρωποι ,που αγαπούν και υπερασπίζονται τον τόπο τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν η συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα μας.
Αρχηγους Πολιτικών Κομμάτων,Βουλευτές ,Ευρωβουλευτές ,Νομαρχιακούς Συμβούλους,Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια,Προέδρους και μέλη Διοίκησης Επιμελητηρίων,τις μεγάλες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις τα δίκτυα και κινήσεις του νομού,τα πανελλαδικά δίκτυα,τους δημοσιογράφους τα Μ.Μ.Ε. τους κατοίκους του Αλιβερίου και της γύρω περιοχής.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ 4 ΝΕΩΝ ΕΦΕΤΕΙΩΝ

Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου είχε ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης είχε δεσμευθεί και ενώπιον της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής μου, και ενώπιον της αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου περί της ταυτόχρονης ίδρυσης και λειτουργίας τεσσάρων Εφετείων (Αγρινίου, Μυτιλήνης, Χαλκίδας και Ηρακλείου). Η δήλωση αυτή είχε αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Γιατί καθυστερεί η ίδρυση των τεσσάρων Εφετείων; Ποιο είναι το συγκεκριμένο και ακριβές χρονοδιάγραμμα;

• Έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Συμβούλιο της Επικρατείας) ειδικά για την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου στο Ηράκλειο Κρήτης, δεδομένου ότι υπάρχουν φήμες ότι προωθούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση των άλλων Εφετείων και εξαιρείται το Εφετείο του Ηρακλείου;»

19/2/09

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Χαλκίδα 19/2/09

Καλούνται τα μέλη της Πολιτικής Κίνησης Χαλκίδας του Συνασπισμού της Αριστεράς την Τετάρτη 25 Φλεβάρη και ώρα 19,00 στα γραφεία του Συνασπισμού στην Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην Συνέλευση της κίνησης όπου θα συζητηθούν τα θέματα :
1) Προετοιμασία Πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που θα γίνει στην Χαλκίδα την Δευτέρα 9 Μάρτη ώρα 19,00 στο θέατρο Παπαδημητρίου με ομιλητή τον συντρ, Γιαννη Δραγασάκη και θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
2) Πολιτικές εξελίξεις και προγραμματισμός δράσης της πολ.κίνησης.
3)Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την διεξαγωγή του Πανελλαδικού εσωτερικού δημοψηφίσματος των μελων του ΣΥΝ που θα γίνει στις 8 & 9 Μάρτη 2009 για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος στο Ευρωψηφοδέλτιο. http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13614
4) Πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Χάρη Μπαχάρα.


Απο το Γραφείο της Πολ. κίνησης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας
Ανακοίνωση*

Σήμερα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του δικτύου
περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών Ευβοίας, με την διοίκηση της
Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ), για το θέμα του
εξασθενούς χρωμίου.

Η συνάντηση ήταν δημιουργική και επικοδομητική και συμφώνησαν και οι δύο
πλευρές ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις τους, να διερευνήσουν παραπέρα το θέμα
και να συγκροτηθεί επιτροπή με την συμμετοχή και εκπροσώπων του δικτύου.
Έτσι η διοίκηση της επιχείρησης υιοθετώντας τις προτάσεις του δικτύου,
αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο
Αθηνών, για την συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων επιστημονικών
αναλύσεων του νερού της Χαλκίδας για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα γίνουν με
δική του ευθύνη και παρακολούθηση.

Συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα που συνδέονται με την ποιότητα του νερού
και τις υποδομές και την παρακολούθησή τους από την επιχείρηση, όπως επίσης
και για τα αποθέματα νερού και επάρκειας στο μέλλον.

Οι εκπρόσωποι του δικτύου δεσμεύθηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή με
εκπρόσωπό τους και να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην κοινή
υπόθεση για ένα ποιοτικό νερό, όπως ορίζουν οι διεθνείς και εθνικοί κανόνες
υγιεινής.

Χαλκίδα 18-2-2009

17/2/09

Συνεχίζεται η ρύπανση στον Ασωπό ποταμό

16/02/2009
Συνεχίζεται η ρύπανση στον Ασωπό ποταμό
Επίκαιρη ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Αφόρητη συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση στις περιοχές που διαρρέει ο Ασωπός ποταμός λόγω της συνεχιζόμενης ρύπανσης του από ανεξέλεγκτα τοξικά απόβλητα βιομηχανιών και βιοτεχνιών που καταλήγουν σε αυτόν. Έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Οι βιομηχανίες εξακολουθούν να ρυπαίνουν όχι μόνο απευθείας τον Ασωπό, αλλά και μέσω φρεάτων και βόθρων όπου διοχετεύουν τα απόβλητα τους.

Κατά της Ελλάδας ήδη έχει ξεκινήσει από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ύπαρξη νομοθεσίας για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 35/2004 η οποία προβλέπει ότι το κόστος της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς βαρύνει τους ρυπαντές.

Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει είναι τι τα κάνουν όλα τα βιομηχανικά απόβλητα οι εταιρείες, αφού δεν υπάρχει χώρος ή εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί συνεχίζεται η ρύπανση του Ασωπού ποταμού, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συγκεκριμένα μέτρα και πότε προβλέπεται η οριστική παύση κάθε δραστηριότητας που δηλητηριάζει το νερό και το υπέδαφος της λεκάνης απορροής του Ασωπού;

2. Είναι στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου με πρόβλεψη επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η απορρύπανση εδαφών και υδάτων του ποταμού, καθώς και η ενσωμάτωση βασικών κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑ

Χαλκίδα 17-02-2009


Η Δημοτική ομάδα του Συνασπισμού Χαλκίδας, παρακολουθώντας από κοντά το σοβαρότατο για την πόλη μας θεμιτού ελλιμενισμού 65 σαπιοκάραβων στο νότιο λιμένα Χαλκίδας που επιθυμεί ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας κ. Α.Παπαληγουρας. Ενημερώνει το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης και όλους τους φορείς πολιτών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον γι αυτό το ζήτημα ότι.
1) Απ ότι γνωρίζουμε υπήρχε εντολή του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας προς το λιμεναρχείο Χαλκίδας να συντάξει και επιμεληθεί, επικαιροποιημενου κανονισμού λειτουργίας ,λιμένος Χαλκίδας.
.Πιθανολογούμε ότι σ αυτό τον κανονισμό περιέχεται εδάφιο σχετικό με την δυνατότητα ελλιμενισμού παλαιών πλοίων στο λιμάνι Γλυφας (Νότιος λιμένας).
Με αναφορά σε δυνατότητα χωρητικότητα εμπεριεχόμενους κινδύνους κ.λπ.

2) Σοβαρότατες πληροφορίες που ηλθαν σε γνώση της δημοτικής μας ομάδας, θέλουν να έχει μορφοποιηθεί ο κανονισμός αυτός από το λιμεναρχείο Χαλκίδας και εσταλλει στις 13-02-2009 στη Νομαρχία Ευβοίας για τις δικες της ενέργειες…

Όλοι οι πολίτες της Χαλκίδας έχουν την αρνητική εμπειρία της εποχής 1968-1985
Από τη λειτουργία νεκροταφείου πλοίων στην ίδια θέση στο νότιο λιμάνι.

Γι άλλη μια φορά προσπαθούν να καταστρέψουν τη θάλασσα μας την υγεία μας και το μόνο που μας απέμεινε, την τουριστική μας ανάπτυξη. Αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε από τους κ.κ. βουλευτές του Νομού μας να πάρουν θέση απέναντι στο σοβαρότατο αυτό θέμα και ιδιαίτερα αναφερόμαστε στον κ. Μαρκόπουλο ως υπουργό τουρισμού ,να εναντιωθεί σ αυτές τις προσπάθειες περαιτέρω απαξίωσης της πόλης μας.
Η Δημοτική μας ομάδα σήμερα δεν γνωρίζει εάν το λιμεναρχείο Χαλκίδας εισηγείται θετικά η αρνητικα,όμως η στρατιωτική του δομή δεν μας επιτρέπει την καλύτερη και μεγαλύτερη πληροφόρηση.
Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις και τοποθέτηση της Νομαρχίας Εύβοιας.

Για κάθε νέα πληροφορία και μορφές αγώνα η Δημοτική μας ομάδα θα κρατά ενήμερους τους συμπολίτες μας.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΧΑΛΚΙΔΑΣ

μπαμπα θα με παρεις στην δουλεια? ???

16/2/09

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 11-2-2009 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θήβας πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, ιδρυτική σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του νομού Βοιωτίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από όλα σχεδόν τα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα της αριστεράς κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής.
Κοινή διαπίστωση όλων ότι η κρίση θα πλήξει ιδιαίτερα το νομό Βοιωτίας με έντονο τρόπο, λόγω του μεγάλου όγκου συγκέντρωσης των βιομηχανιών και του μεγάλου αριθμού των αργαζομένων.
Από όλους εκφράστηκε η αγωνία για την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης ώστε οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν το ¨μάρμαρο¨ όπως προσπαθούν να κάνουν οι βιομήχανοι και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η συνένωση όλων των συνεπών ταξικών αγωνιστικών αριστερών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργεί προϋποθέσεις, για την ενότητα του ίδιου του εργατικού κινήματος ώστε να αντιμετωπίσει την λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών.
Το σύνθημα ¨την κρίση να πληρώσουν αυτή που την δημιούργησαν¨ μπορούμε να το κάνουμε πράξη.
Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν και να ενισχύσουν αυτήν την ελπιδοφόρα προσπάθεια.
Τους καλούμε να συναντηθούμε στους αγώνες, στα εργοστάσια, στους κλάδους, στους δρόμους και τις πλατειές, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Η σύσκεψη εξέλεξε συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τους εξής:

• Αλεξίου Χρήστος, καθηγητής πρόεδρος ΕΛΜΕ Βοιωτίας.
• Κωτσαρης Γιώργος, πρόεδρος σωματείου KUNEN-NAGEN
• Λιάσκος Αλέκος, μέλος πρωτοβουλίας εργαζομένων Υπ. Οικονομικών.
• Παπαδημητρίου Σωτήρης, Δ.Σ. σωματείου ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
• Πελεκάνος Σωτήρης, πρόεδρος σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θήβας
• Ριζόπουλος Τάσος, πρόεδρος συνδικάτου φαρμάκου Ν. Βοιωτίας.
• Ροβολής Παύλος, μέλος Δ.Σ. Εργ. Κέντρου Θήβας.
• Σάλτα Αφροδίτη, νοσοκομειακή επισκέπτρια Νοσοκομείου Θήβας.
• Σύρος Γιάννης,δάσκαλος αντιπρόεδρος Συλλόγου δάσκαλων νηπιαγωγών
• Τσάκωνας Θανάσης, λογιστής τεχνικά πλαστικά
• Φίλος Γιώργος ,καθηγητής συνδικαλιστής.


Για την Ρ.Α.Σ.
Η Συντονιστική επιτροπή

13/2/09

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Όταν ένας αγώνας δικαιώνεται, ξεκινάμε δυνατότεροι τον επόμενο...
(μαθήματα από τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα)


Όταν πριν από δύο, περίπου, χρόνια ξεκινούσε, στις περιοχές μας, η επέλαση της ΔΕΗ, εγχώριων και ξένων οικονομικών κολοσσών, για την εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα, η ακύρωση, έστω και μιας, μονάδας φάνταζε σαν ένα τιτάνιο έργο. Από τότε, μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι …..

Ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών αναπτύχθηκε, συσπειρώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Μια σειρά πρωτόγνωρων, δυναμικών κινητοποιήσεων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος της επερχόμενης λαίλαπας του “κάρβουνου”. Από τη Βοιωτία (1/7/2007) στον Αστακό (14/7/2007), από τον Αλμυρό (28/1/2008) στη γέφυρα του Ρίου (24/2/2008), από την Καβάλα (27/2/2008) στο Μαντούδι (21/3/2008), από τη Λιβαδειά (16/5/2008) στη Λάρυμνα (5/6/2008), από την Αντίκυρα (13/7/2008) στην “πορεία ενέργειας” στη ΔΕΘ (6/9/2008), από το Αλιβέρι (19/10/2008) στον Αστακό (15/1/2009), και πάλι, στο Αλιβέρι (1/2/2009), οι πολίτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας μαθήματα κοινωνικής αντίστασης.
Η εκβιαστική ταχτική της ΔΕΗ ,από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, προς τους κατοίκους του Αλιβερίου,ταχτική που έφτασε να ενθαρρύνει και τραμπουκισμούς ‘αγανακτισμένων πολιτών’,συνάντησε το σθεναρό όχι της κοινωνίας των πολιτών του Αλιβερίου,που οδήγησε στη
ΝΙΚΗ.

Έχοντας αποφύγει, από την πρώτη στιγμή, την πεπονόφλουδα του τοπικισμού και της αυτοαπομόνωσης (“αρκεί να φύγουν οι μονάδες από την περιοχή μας”) δώσαμε το πραγματικό στίγμα της επιλογής του λιθάνθρακα, σαν μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά επικίνδυνης λύσης, που θα στρεβλώσει, ακόμη περισσότερο, τον ενεργειακό σχεδιασμό ολόκληρης της χώρας, για πολλές δεκαετίες. Δημιουργήσαμε το δίκτυο “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, ήρθαμε σε επαφή και κοινές δράσεις με τις λιγνιτικές περιοχές, με επιτροπές αγώνα για άλλες ενεργειακές δραστηριότητες, από όλη την Ελλάδα, ευαισθητοποιήσαμε πρωτοβουλίες πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συντονιστήκαμε με άλλες παράλληλες δράσεις και προκαλέσαμε παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων. Μιλήσαμε για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και καταθέσαμε το δικό μας προβληματισμό για την ενέργεια, για την ανάπτυξη που επιθυμούμε, για το μέλλον των ανθρώπων και των τοπικών μας κοινωνιών.

Αυτό το μεγάλο μέτωπο, κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ματαιώσει τις μονάδες των ΔΕΗ – RWE, σε Καβάλα ή Αλμυρό. Να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των μονάδων στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, το Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Λάρυμνα. Για να φτάσουμε, σήμερα, να ακούμε, από επίσημα κυβερνητικά χείλη, τη διαβεβαίωση ότι ο λιθάνθρακας αποτελεί παρελθόν, για τα επόμενα, τουλάχιστον, χρόνια. Πρόκειται για μια περιφανή νίκη των πολιτών, που δεν ακυρώνει, απλά, μια πλευρά της ενεργειακής πολιτικής, αλλά σηματοδοτεί, κυρίως, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν αποφασιστικό λόγο σε όσα τους αφορούν και τη ικανότητα να το επιβάλλουν.

Αυτή τη στιγμή της ικανοποίησης, δεν ξεχνάμε ότι το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού ξανανοίγει από την αρχή. Είναι ευκαιρία να γίνει τώρα ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, που δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα. Έτσι ώστε:

• να υπάρξει σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών (σημερινών και μελλοντικών) αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων
• να εφαρμοστούν δεσμευτικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
• να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
• να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής λύσης και, μάλιστα, “πράσινης”
• να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου (το νέο εφεύρημα), καθώς και η δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και, ιδιαίτερα, της Βοιωτίας
• να ανοίξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μέσα στην κοινωνία, για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να παίρνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να μην παραβιάζουν τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο βαθμό, στο φυσικό τοπίο

Σε όσους θα περίμεναν να γυρίσουμε, τώρα, στους καναπέδες μας έχουμε να πούμε τούτο: σήμερα δεν είμαστε όπως χθες. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Μέσα από το σκληρό αγώνα που δώσαμε, ωριμάσαμε σαν πολίτες και σαν συλλογικότητες. Ενηλικιωθήκαμε. Νοιώθουμε την ανάγκη και έχουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να μιλάμε δημόσια και δυνατά. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε αυτά που έχουμε, ήδη, πετύχει και για να κερδίσουμε και άλλα. Για τα προβλήματα, ενεργειακά και μη, που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις περιοχές μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στο πλευρό, ιδιαίτερα, εκείνων που μας “άνοιξαν τα μάτια” και που συνεχίζουν να βιώνουν τη σκληρή εμπειρία του λιγνίτη.


Ο αγώνας συνεχίζεται !
12/2/2008
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και περιχώρων
Ενωση Ταμυναίων Πολιτών ‘Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’
“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”

11/2/09

Ανακοίνωση ττου Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

Ανακοίνωση ττου Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος του ΣΥΝ σχετικά με την εγκατάλειψη -βάσει διαρροών- κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιθάνθρακα
Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε σήμερα (με δημοσιεύματα στον Τύπο) τη μέθοδο των ανώνυμων «διαρροών» από «κορυφαίο στέλεχός» του για να ανακοινώσει την εγκατάλειψη (;) των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιθάνθρακα, και τον αποκλεισμό της προοπτικής δημιουργίας πυρηνικών μονάδων.

Ελπίζουμε η «διαρροή» αυτή να γίνει επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης.

Εάν γίνει αυτό, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη των πολύμορφών κινημάτων πολιτών που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για την αποτροπή της εγκατάστασης των «βρώμικων» λιθανθρακικών μονάδων. Θα είναι νίκη της λογικής, ενάντια στον παραλογισμό της πυρηνικής ενέργειας.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

• Νέο δημόσιο και μακροχρόνιο αειφορικό ενεργειακό σχεδιασμό, που θα βασίζεται στην ασφάλεια του εφοδιασμού, στην οικονομικότητα των επενδύσεων και στην περιβαλλοντική προστασία.

• Αναγόρευση της εξοικονόμησης ενέργειας, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κεντρικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος

10/2/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

Η Δημοτική ομάδα του Συνασπισμού ΧαλκίδαςΧαιρετίζει το άμεσο ενδιαφέρον και ευαισθησία που επέδειξε ο κ. Εισαγγελέας Χαλκίδας σχετικά με τις παρανομίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Περισσότερο αισιόδοξα μπορούμε όλοι να βλέπουμε το μέλλον της πόλης μας.

Ευαισθησίες και κινητικότητα που διακρίνουν το τοπικό τμήμα του Τ.Ε.Ε. που ανέδειξε το θέμα και ενέργειες του Βαγγ. Αποστόλου με την προσφυγή του στον κ. εισαγγελέα, έδειξαν για μια φορά ακόμη την αποτελεσματικότητα των αγωνιστικών ενεργειών φορέων και πολιτών προς όφελος της πόλης μας.

Παρακολουθώντας από κοντά το όλο θέμα. Η Δημοτική ομάδα του Συνασπισμού
Διακρίνει μια ουσιαστική παράλειψη.
Την μη αναφορά, στην ύπαρξη αρχαιοτήτων στο χώρο τον παράνομων κτιρίων του ΚΤΕΛ
.-Επισημαίνουμε ιδιαίτερα αυτή την παράλειψη, η οποία εάν σταθμιστεί, θα πρέπει να φέρει σοβαρές δυσκολίες στην όποια μελλοντική προσπάθεια νομιμοποίησης παρανόμων ενεργειών του ΚΤΕΛ.

Παρακαλούμε επίσης τον κ. εισαγγελέα όπως επιδείξει την αυτή ευαισθησία και για το θέμα του σταθμού του ΟΣΕ, για τον οποίο υφίστανται προσφυγές από τις 24-11-2008 της Νομαρχιακής επιτροπής του Συνασπισμού και του περιφερειακού τμήματος του Τ.Ε.Ε.. Εύβοιας.
Κατανοούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση κατά ιδιωτικού φορέα, όπως το ΚΤΕΛ, μπορεί να δρομολογηθεί γρηγορότερα από παρέμβαση που αγγίζει φορείς στους οποίους συμμετέχει το κράτος. Όμως κι αυτή πρέπει να ασκείται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη της χώρας μας. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κηρυγμένες ως προστατευόμενες αρχαιολογικές και ιστορικές περιοχές, όπως άλλωστε έχει κηρυχτεί όλη σχεδόν η Χαλκίδα.
Επίσης ειδικά για το ΚΤΕΛ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Από τους-Δήμου Χαλκίδας και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μοναδικών αρμόδιων, στα θέματα νομιμότητας στο χώρο.



Χαλκίδα 10-2-2009
Από το γραφείο τύπου.

9/2/09

ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΊ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΠΑΦΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ?

09/02/2009
Κληροδότημα Μπαφέρου και Νοσοκομείο ΧαλκίδαςΕρώτηση Γρ.Ψαριανού προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εδώ και 50 χρόνια υπάρχει το κληροδότημα Μπαφέρου, το οποίο διαχειρίζεται μία πενταμελής επιτροπή. Μέλη της επιτροπής είναι οι εκάστοτε: δήμαρχος Χαλκιδέων, πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Ευβοίας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Χαλκίδας και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του αποθανόντος, τα έσοδα του κληροδοτήματος τα οποία προκύπτουν από ενοίκια, τόκους κλπ., έπρεπε να διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας «για την ανέγερση μιας πτέρυγας συγχρονισμένης παθολογικής καθώς και τμήμα εις αυτήν αντικαρκινικού. Εάν πάλι είναι αδύνατο, τότε η 5μελής Επιτροπή να έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τας ανωτέρω εντολάς μου εις το Γηροκομείο που πρόκειται να ιδρυθεί».

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας έχει δημιουργηθεί τμήμα και μονάδα ογκολογίας-χημειοθεραπείας υπαγόμενες στον παθολογικό τομέα. Στη μονάδα αυτή από το 2004 έχουν εξεταστεί πάνω από 5000 ασθενείς και έχουν γίνει περισσότερα από 500 χημειοθεραπευτικά σχήματα σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους αιματολογικούς-ογκολογικούς ασθενείς. Στο νέο δε νοσοκομείο θα μεταφερθεί και θα αναπτυχθεί το ογκολογικό τμήμα της Παθολογικής κλινικής.

Παρόλα αυτά η επιτροπή δεν έχει υλοποιήσει τη διαθήκη Μπαφέρου με αποτέλεσμα η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας να διεκδικεί τα έσοδα του κληροδοτήματος για το εκκλησιαστικό γηροκομείο Χαλκίδας.

Μάλιστα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου συσχέτισαν την πρόσφατη απομάκρυνση του Διοικητή του νοσοκομείου από τη θέση του, με τη διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κληροδοτήματος Μπαφέρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Εφόσον είναι ενήμερος για το κληροδότημα Μπαφέρου , σε τί ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αξιοποιήσει το κληροδότημα Μπαφέρου προς όφελος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και μάλιστα σε ένα τομέα τόσο σοβαρό για την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου;

• Ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρέμβαση της Εκκλησίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο διοικητής του νοσοκομείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών για το κτίριο του ΟΣΕ στην Χαλκίδα

09/02/2009
Αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού στη ΧαλκίδαΕρώτηση Α.Φιλίνη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Χαλκίδας καθώς και ο περιβάλλων χώρος και οι αποθήκες αποτελούν διατηρητέα μνημεία ειδικής προστασίας ως νεώτερα μνημεία αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 519 β 11-4-2000). Η ανωτέρω απόφαση αναφέρεται στους νόμους Ν. 1469-50 περί Νεωτέρων Μνημείων και Ν. 2039-92 περί κυρώσεως της συνθήκης της Γρανάδας, 1985 για την περιφρούρηση και προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, ο ΟΣΕ με τα έργα κατασκευής του για την αναβάθμιση της γραμμής Οινόης-Χαλκίδας και χωρίς να έχει ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς περί του χρονοδιαγράμματος εκτελέσεως των έργων του, αλλοιώνει τη μορφή του διατηρητέου σταθμού και του περιβάλλοντα χώρου συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων. Το εν λόγω έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με όλες τις συνεπαγόμενες παραμέτρους της απαιτούμενης υποχρεωτικής ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών. Κατά συνέπεια η έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς της πόλης της Χαλκίδας επιφυλάσσει άγνωστες συνέπειες στις εργασίες και τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Ο ΟΣΕ όφειλε να γνωρίζει την αναγκαιότητα προστασίας του διατηρητέου σταθμού, του περιβάλλοντα χώρου και των αποθηκών που προστατεύονται από το αναφερόμενο νομικό πλαίσιο. Σύμφωνα όμως με τον ισχύοντα σχεδιασμό του προβλέπεται η αλλοίωση της παλαιάς αποθήκης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 120 μ. από το παλαιό κτίριο του σταθμού προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως νέο κτίριο επιβατικού σταθμού. Για τη διαμόρφωση της αποθήκης σε σταθμό ο ΟΣΕ προβαίνει σε παρεμβάσεις μη αναστρέψιμες στην περιοχή του διατηρητέου σταθμού, των αποθηκών και του περιβάλλοντα χώρου: εκσκαφή, ρίψη μπετόν σε πλήρη επαφή με το διατηρητέο κτίριο για τη δημιουργία νέας αποβάθρας επιβατών, αποξήλωση των παλαιών σηματοδοτών και γερανών που διαμόρφωναν την εικόνα του σταθμού και του περιβάλλοντα χώρου.

Με ιδιότυπες διαδικασίες πλειστηριασμού που δεν ακολουθούνται σε δημόσια έργα, ο ΟΣΕ απαξιώνει το εν λόγω διατηρητέο μνημείο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και σε επιστολή της διαχειρίστριας θυγατρικής εταιρείας του ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε., ο παλαιός σταθμός και το πάρκινγκ που επίσης είναι διατηρητέα, πρόκειται να μισθωθούν σε ιδιώτες για λειτουργία κέντρου εστίασης. Σύμφωνα δε με επιστολή της εταιρίας, οι διαγωνισμοί που πρόκειται να προκηρυχθούν για την κατασκευή και εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού σταθμού Χαλκίδας πρόκειται να πραγματοποιηθούν με σύμβαση χρονικής περιόδου που θα ξεπερνά τα 20 έτη.

Σημειώνουμε ότι η συνέχιση των ανωτέρω εργασιών είναι πιθανόν να δημιουργήσει μη ανατάξιμες καταστάσεις στον διατηρητέο χώρο. Υπογραμμίζουμε δε ότι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα προσβάλλει την εναπομείνασα πολιτιστική κληρονομιά που κοσμεί την πόλη της Χαλκίδας για περισσότερο από 100 χρόνια.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχει ενημερωθεί η αρμόδια Α΄ Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. για τις μεταβολές του ΟΣΕ στον διατηρητέο σιδηροδρομικό σταθμό Χαλκίδας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ανάδειξή του;

2. Με την άδεια ποιας Αρχής ο ΟΣΕ προέβη στην αλλοίωση της μορφής του διατηρητέου σιδηροδρομικού σταθμού, του περιβάλλοντος χώρου και των αποθηκών του;

3. Γιατί προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς της πόλης της Χαλκίδας;

4. Προτίθεται ο ΟΣΕ σε συνεννόηση με τον Δήμο Χαλκίδας στην περίπτωση που κριθεί λειτουργικότερη η λειτουργία σταθμού στην παλαιά διατηρητέα αποθήκη να λειτουργήσει τον παλαιό σταθμό ως πολιτιστικό κέντρο και σιδηροδρομικό μουσείο, όπως έχει πράξει και σε άλλες πόλεις: Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Δράμα, Καλαμάτα, Βόλο, σταθμό Πελοποννήσου Αθήνας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη

8/2/09

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Η σημερινή χρηματοοικονομική κρίση-ΚΡΑΧ κατά πολλούς- είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας των τελευταίων δεκαετιών και των δομικών χαρακτη-ριστικών του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι αποτέλεσμα του «παραλογισμού» κάποιων «κακών κερδοσκόπων» που στρέφονται εναντίον όλης της κοινωνίας, συμπε-ριλαμβανομένων και των παραγωγικών και υπεύθυνων επιχειρήσεων. Πολύ απλά η κερδοσκοπία και ο τυχοδιωκτισμός στην αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών είναι βασικό γνώρισμα του καπιταλισμού συνολικά και κάθε μεμονωμένης καπιταλιστι-κής επιχείρησης είτε αυτή δραστηριοποιείται στην παραγωγή είτε στην χρηματιστη-ριακή σφαίρα.
Το ενδιαφέρον με την κρίση είναι ότι συμβάλλει στο να καταφανούν οι ταξικές επι-λογές, των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών (Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ) και της συνδικαλι-στικής γραφειοκρατίας. Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να περιμένουν τίποτα από τα δύο αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, ακολουθούμενα από τα δεκάδες σκάνδαλα η καθεμιά τους. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ανταγωνισμός τους αφορά το ύψος κάποιου επιδόματος σε «κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου», προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα. Αντίστοιχα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που την ά-νοιξη συναινούσε στην υπογραφή της γνωστής συλλογικής σύμβασης είναι λογικό να επιδείξει και τώρα στους «δύσκολους καιρούς» την αντίστοιχη συνέπεια και λογική. Η εθνική συναίνεση γύρω από το στόχο της «ανάπτυξης» είναι το πολιτικό όριο του επίσημου συνδικαλισμού.
Η Δ.Α.Κ.Ε. και η Π.Α.Σ.Κ.Ε.-συνδικαλιστικές δυνάμεις του δικομματισμού- που ελέγχουν τη Γ.Σ.Ε.Ε., τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα έχουν δώσει εξετάσεις «ρεαλισμού» στον νεοφιλελευθερισμό και έχουν περάσει με άριστα.
Στη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση γίνονται πιο κατανοητές οι μεγά-λες ευθύνες, το αδιέξοδο και η αδυναμία του ΠΑΜΕ να συγκροτήσει ένα πολιτικό λό-γο και μια αντίστοιχη πρακτική. Η εχθρική γραμμή του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ προς την αριστερά και την προοπτική ανάπτυξης ενωτικών αγώνων όλο και μεγαλώνει. Οι ξε-χωριστές συγκεντρώσεις στο όνομα της όποιας καθαρότητας το αποδεικνύουν.
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ παλεύει ανάμεσα στις φωνές που την καλούν να υποστηρίξει τους αγώνες και σε αυτούς που της ζητούν δείγματα γραφής, αν θέλει συμμετοχή σε κυβερνήσεις.
Αυτή η απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η επίσημη συνδικαλιστική ηγεσία την ώρα που η μάχη για την επιβίωση της τάξης μας έχει αρχίσει, είναι η κινητήρια δύναμη που μας υποχρεώνει να ενώσουμε τις φωνές μας για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα που έρχεται. Προερχόμαστε από όλα τα ρεύματα και τα κόμματα της αριστεράς. Δεν προσπαθούμε να λύσουμε ούτε να κουκουλώσουμε τις πολιτικές μας διαφορές , αλλά θέλουμε να δώσουμε μια ενωμένη ταξική απάντηση.
Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η αριστερά , αντί να ξύνει τις πληγές της, μπορεί να αναδει-κνύει εκείνα που ενώνουν. Αυτό θέλουν οι εργαζόμενοι. Εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε την τάξη μας με ανιδιοτέλεια και όχι να χρησιμοποιήσουμε τους εργαζόμενους για κομ-ματικές σκοπιμότητες.
Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε σωματεία και επιτροπές που θα ενώσουν τους εργάτες, τους ανέργους και τους νέους σε έναν αγώνα ενάντια στις απολύσεις για εργασία με ασφάλεια και υγιεινή, για μια αξιοπρεπή ζωή . Γι’ αυτό είναι ανάγκη να συνδέσουμε την πάλη μας με όλους όσους θίγονται από αυτή την πολιτική (αγρότες, μικρομεσαίους), στην μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο της καπιταλιστικής λαίλαπας. Κινήσεις κατά του πολέμου καθώς και ενάντια στην περι-βαλλοντική καταστροφή πρέπει να θεωρούνται -εν δυνάμει- σύμμαχοι και συνοδοι-πόροι στους κοινούς αγώνες. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ -ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΝΕΟΙ-ΝΕΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΓΡΟΤΕΣ
Συσπειρωθείτε στην ενωτική προσπάθεια της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα Βοιωτίας και πα-λέψτε μαζί μας να αντικρούσουμε την επίθετη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.
*Όχι στις απολύσεις
*Όχι στις μειώσεις μισθών και μεροκάματου
*Άμεση συλλογική αντίδραση σε κάθε απόλυση, με μορφή δράσης, που θα εξασφαλί-σει την υπεράσπιση της δουλειάς και του μεροκάματου, ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδότες.
*Η κρίση είναι δική τους και όχι δική μας. Ο αγώνας μας δεν είναι απλά συνδικαλι-στικός, είναι για το δικαίωμα στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.
Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θήβας Οιδίποδος 11 θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για τη δημι-ουργία και τη λειτουργία της κίνησης. Η συμμετοχή σου θα είναι σημαντική συμβολή στην επιτυχία της προσπάθειας.
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
ΓΙΑ ΤΗ Ρ.Α.Σ
Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

7/2/09

ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Β. ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

O Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π. Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος στα θέματα οικολογίας και περιβάλλον και πρώην βουλευτής Ευβοίας του κόμματος, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για το οικοδόμημα του νέου σταθμού ΚΤΕΛ Ευβοίας, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας. Στην αναφορά του κ. Αποστόλου προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, αναφέρονται τα παρακάτω:

"Το παράνομο οικοδομικό τερατούργημα του νέου σταθμού ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στη νότια είσοδο της Χαλκίδας προκαλεί αισθητικά όλους μας και προσβάλλει την περιοχή. Μια περιοχή η οποία μαζί με το συγκρότημα σαπωνοποιείου- ελαιουργείουΒ. Γεωργιάδη(που αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής), τις πηγές της μυθικής Αρέθουσας και το γειτονικό αρχαιολογικό χώρο-κοιτίδα της κλασικής Χαλκίδας, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τον Ευβοϊκό λαό και σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο.

Το τερατούργημα αυτό ανοικοδομήθηκε με σειρά κραυγαλέων παρανομιών: την πολεοδομική μελέτη στη συγκεκριμένη συνοικία Ε, τις πράξεις εφαρμογής στο Ο.Τ. 700 του σχεδίου πόλεως Χαλκίδας, την οικοδομική άδεια, η οποία αναθεωρήθηκε τέσσερις φορές χωρίς κανείς να "αντιληφθεί" τη μη σύννομη έκδοσή της, την άδεια ιδρύσεως του σταθμού και την ανυπαρξία άδειας λειτουργίας του.

Επειδή για τη διερεύνηση του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Περιφερειακό Τμήμα Νομού Ευβοίας συνέταξε εμπεριστατωμένο πόρισμα, που υπογράφουν γνωστοί και καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου, και στο οποίο σημειώνονται οι ασύλληπτες παρανομίες της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου σταθμού των υπεραστικών λεωφορείων, για τις οποίες χρόνια τώρα η πόλη βοά.

Ζητώ τη διερεύνηση του σκανδάλου και την ποινική δίωξη και τιμωρία κάθε υπευθύνου. Μάρτυρες προτείνω τα μέλη της επιτροπής του Τ.Ε.Ε. που υπογράφουν το πόρισμα: α) Σοφία Κουδούνη, β) Φλουτσάκου Μαρία, γ) Πανοτόπουλο Γεώργιο, δ) Πρωτόπαπα Αθανάσιο, κατοίκους Χαλκίδας".

5/2/09

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΕ τμημα ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Επιτροπή ΚΤΕΛ

Χαλκίδα 30-01-2009

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

1. ΣΥΣΤΑΣΗ – ΣΚΟΠΟΣ

Οι υπογράφοντες ορισθήκαμε ως Επιτροπή με το αρ.3738/05-12-2008 έγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΠΤΕ προκειμένου «να διερευνήσουμε την εγκατάσταση και λειτουργία» του νέου σταθμού του ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ και να θέσουμε υπόψη της το σχετικό πόρισμα.


2. ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΕΥΡΕΘΕΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Για να ανταποκριθούμε στην εντολή της Δ.Ε. αναζητήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και τις διοικητικές πράξεις και άδειες που έχουν εκδοθεί για τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ευβοίας που λειτουργεί από τετραετίας στο Ο.Τ. 700 συν. Ε’ στη Χαλκίδα στην περιοχή Αγ. Στεφάνου στην νότια είσοδο της πόλεως.
Τα βασικά ισχύοντα νομοθετήματα είναι:
1. Το Π.Δ. Γ88295/25-04-1989 (ΦΕΚ 262Δ/09-05-1989):
«Έγκριση πολεοδομικής μελέτης τμήματος συνοικίας Ε του Δήμου Χαλκιδέων (Ν. Ευβοίας) και
2. Το Π.Δ. 79/2004 (ΦΕΚ 62Α/01-03-2004) :
«Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας Σταθμών Υπεραστικών Λεωφορείων κλπ.»

Με έγγραφα του Προέδρου της Δ.Ε. προς τον Δήμο Χαλκιδέων και την Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Νομ.Αυτ/σης Ευβοίας ελήφθησαν αντίγραφα από τους αντίστοιχους φακέλους και διαπιστώσαμε ότι έχουν εκδοθεί οι εξής άδειες :

(α) Οικοδομική άδεια (αρ. 281/27-09-2001) από το Πολεοδομικό γραφείο Χαλκίδος που αφορά «Νέο Σταθμό Λεωφορείων ΚΤΕΛ Χαλκίδας – Εμπορικό Κέντρο και Υπεραγορά».
Η ανωτέρω άδεια έχει αναθεωρηθεί τέσσερις φορές, στις 25-07-2003, 08-07-2004, 05-09-2005 και 07-09-2005 για αλλαγές στην στατική και αρχιτεκτονική μελέτη και το χρόνο ισχύος της.
(β) Άδεια ιδρύσεως σταθμού υπεραστικών λεωφορείων λεωφορείων 2ης κατηγορίας (αρ.πρ.12160/03-11-2004) από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Α. Ευβοίας με ισχύ μέχρι 03-11-2007.
(γ) Παράταση ισχύος της ανωτέρω αδείας (αρ.πρ.17367/08-10-2008) με ισχύ μέχρι 03-11-2009 από την ίδια διεύθυνση της Ν.Α. Ευβοίας.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι για το Ο.Τ. 700 Σχεδίου πόλεως Χαλκίδας έχουν εκδοθεί οι εξής Πράξεις Εφαρμογής:
1. Πράξη Εφαρμογής αρ 33/1992 (αρ.Αποφ.Νομ.5517/10-06-1993) που αφορά συνολικά το τμήμα της συνοικίας Ε’ του Π.Δ. του 1989, με διάγραμμα και πίνακες εφαρμογής.
2. Διορθωτική Πράξη αρ. 11 (αρ.Αποφ.Νομ.11855/93/19-04-1995) χωρίς διάγραμμα, με διορθωμένους πίνακες εφαρμογής σελ. 171,175,176.
3. Διορθωτική Πράξη αρ. 250 (αρ.Αποφ.Νομ.13854/16-02-2005) με διορθωμένο πίνακα εφαρμογής σελ. 175, χωρίς διάγραμμα, η οποία δεν έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδος.

Σημειώνεται ότι:

(α) Το ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ με διακριτικό τίτλο «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ» κατόπιν της κατά νόμο συστάσης του (ΦΕΚ ΤΑΕ-ΕΠΕ 8849/19-08-2003) με σκοπό «την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2963/2001».

(β) Το «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ» έχει συστήσει ακόμη μια Ανώνυμη Εταιρεία με επωνυμία «ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Α.Ε.» (ΦΕΚ ΤΑΕ-ΕΠΕ 11096/17-10-2003) με σκοπό «την ίδρυση, εγκατάσταση, λειτουργία και αποκλειστική εκμετάλλευση εγκαταστάσεων υπογείου δημόσιας χρήσεις σταθμού αυτοκινήτων».

(γ) Το ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας έχει δεσμεύσει ιδιοκτησία του εμβαδού 2589 m2 στο όμορο Ο.Τ. 698 συνοικίας Ε (δηλαδή σε περιοχή με χρήση γης Αμιγή Κατοικία) για να δημιουργήσει 108 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων με την αρ. 6689/09-12-2003 «Πράξη Δήλωσης Δημιουργίας Θέσεων Σταθμεύσεως Αυτοκινήτων» του Συμβολαιογράφου Χαλκίδας Ι. Βουρδάνου.


3. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Επιτροπή συνεκτίμησε τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και το περιεχόμενο των ευρεθέντων διοικητικών πράξεων – αδειών που εκδόθηκαν και αφορούν τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και κατόπιν επανειλημμένων συνεδριάσεων των μελών της κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις:

Α. Δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας του σταθμού από την αρμόδια Υπηρεσία της Ν.Α. Ευβοίας. Επισημαίνουμε ότι τόσον στην αρχική άδεια ιδρύσεως του 2004, όσο και στην παράταση του 2008 αναγράφεται ότι «χωρίς την άδεια λειτουργίας ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Β. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής (ΦΕΚ 262Α/09-05-1989) το Ο.Τ. 700 όπου ευρίσκεται ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων ανήκει στον τομέα ΙΙΙ με καθοριζόμενη χρήση γης κοινωφελείς λειτουργίες, ανάλογη επισήμανση – ράστερ στην πινακίδα, πράσινη γραμμή περιμετρικά του Ο.Τ. χωρίς να υπάρχει κόκκινη Οικοδομική Γραμμή.

Επιπλέον τόσο στην αρχική πράξη Εφαρμογής 33/1992 (αρ. Αποφ.Νομάρχη 5517/10-06-1993) όσο και στην μεταγενέστερη Διορθωτική Πράξη 11 (αρ.Αποφ.Νομάρχη 11855/93/19-04-1995) δεν αναγράφεται κωδικός τελικής ιδιοκτησίας εντός του Ο.Τ. 700 για το ΚΤΕΛ Ευβοίας, κάτι απολύτως λογικό αφού πρόκειται για κοινωφελή χώρο.

Αναφέρουμε ότι η Διορθωτική Πράξη αρ. 250 (αρ.Αποφ.Νομ.13854/16-02-2005) η οποία περιέργως (;) αναγράφει κωδικό τελικής ιδιοκτησίας χωρίς αναγραφή του κωδικού σε άλλο διορθωμένο διάγραμμα δεν αξιολογείται περαιτέρω αφού δεν φέρει έννομα αποτελέσματα ως μη μεταγεγραμμένη.

Τονίζεται ότι η ανέγερση «Εμπορικού Κέντρου» και «Υπεραγοράς» δεν επιτρέπεται σε κοινωφελή χώρο, ενώ δεν περιλαμβάνεται στον σκοπό ιδρύσεως του ΚΤΕΛ αφού σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 2963/2001 ο σκοπός των ΚΤΕΛ Α.Ε. «είναι η εκτέλεση συγκοινωνιακού και μεταφορικού έργου».

Βάσει των παραπάνω θεωρούμε ότι η εκδοθείσα οικοδομή άδεια αρ. 281/2001 δεν είναι σύννομη.

Σημειώνουμε ακόμη ότι δεν βρήκαμε σχέδιο γενικής κτιριολογικής διάταξης του συγκροτήματος με τις χρήσεις των διαφόρων κτιρίων, τις προσπελάσεις, αποβάθρες, διαδρόμους σύνδεσης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται κατανοητή γενικά η μελέτη που εφαρμόζεται ήδη και ειδικά οι μελέτες που αφορούν το σταθμό, το εμπορικό κέντρο και την υπεραγορά. Σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι έχει κατασκευασθεί τμήμα του Εμπορικού Κέντρου και της Υπεραγοράς ενώ τώρα προχωρά η κατασκευή του Σταθμού. Ακόμη φαίνεται να υπάρχουν και θέματα ασυμφωνιών σχεδίων μελέτης και εκτελούμενων έργων.
Ενόψει των παραπάνω δεν προχωρούμε σε λεπτομερέστερες αναλύσεις άλλων θεμάτων της οικοδομικής άδειας.

Γ. Ως προς την άδεια ίδρυσης του σταθμού σημειώνουμε την μη ύπαρξη απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 7§δ Π.Δ. 79/2004, την αμφιβολία για την καταλληλότητα της θέσης σύμφωνα με το άρθρο 2 και την απουσία εγκεκριμένης κυκλοφοριακής σύνδεσης σύμφωνα με το άρθρο 3 του ιδίου Π.Δ. 79/04.
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Θεωρούμε ότι προτού υπάρξουν τετελεσμένες καταστάσεις ο Δήμος ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, οφείλει να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία και διασφάλισης των συμφερόντων των πολιτών της ευβοϊκής πρωτεύουσας.

Το ανεγειρόμενο εκτός νομιμότητας τερατώδες συγκρότημα «Σταθμού Λεωφορείων-Εμπορικού Κέντρου-Υπεραγοράς» προσβάλλει την εικόνα όλης της περιοχής η οποία μαζί με τα κτίρια Γεωργιάδη, τις πηγές και το ιστορικό κτίριο της Αρέθουσας που θα αποτελέσει το διαχρονικό μουσείο της Χαλκίδας, τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, τον χώρο που επιδιώκουμε να αποκτήσουμε ως κεντρικό κοινωφελή χώρο της πόλης (πρώην εργοστάσιο ΔΑΡΙΓΚ) συνιστούν σημαντικό τμήμα του ιστορικού- πολιτιστικού ιστού της Χαλκίδας.

Ο μοναδικός νόμιμος δρόμος για την υλοποίηση σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (και όχι βεβαίως «Εμπορικού Κέντρου» και «Υπεραγοράς») μέσα στον κοινωφελή χώρο του Ο.Τ. 700 που συγχρόνως εξυπηρετεί και το συμφέρον των Χαλκιδέων πολιτών, κατά την άποψη μας, εμφανίζεται να είναι η κατόπιν συμφωνίας ύπαρξη προγραμματικής σύμβασης με τον φορέα που θα εκμεταλλευθεί τον κοινωφελή χώρο, ο από κοινού προσδιορισμός κτιριολογικού προγράμματος και ο καθορισμός των όρων εκμετάλλευσης του γηπέδου και των ακινήτων. Στη συνέχεια και με τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας μπορεί να προχωρήσει η νόμιμη έκδοση των απαιτουμένων αδειών (οικοδομική άδεια, άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας). Είναι προφανές ότι το ζήτημα λεπτομερούς προσδιορισμού του νόμιμου και συμφέροντος τρόπου εκμετάλλευσης του ακινήτου χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας πέραν της αποστολής της παρούσας Επιτροπής.

Πρέπει ωστόσο να γίνει απολύτως κατανοητό ότι ο Δήμος Χαλκιδέων πρέπει να παρέμβει ως ο κυρίως αρμόδιος.


Συνημμένα:
Φάκελος αντιγράφων
των συγκεντρωθέντων στοιχείων

Τα μέλη της Επιτροπής


1. ΚΟΥΔΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ
2. ΦΛΟΥΤΣΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
3. ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

4/2/09

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΛΙΒΕΡΙ


02/02/2009
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Οριστική παραχώρηση οικοπέδου για σχολείο, αθλητικά κέντρα και πράσινο/ανάπλαση αντί για λιθάνθρακα

Η επιτυχημένη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε εχθές (01/02/09) από πολίτες του Δήμου Ταμυναίων και την Greenpeace σηματοδοτεί την εκπλήρωση όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του δημόσιου κτήματος Στάχτες Αλιβερίου της Εύβοιας. Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου) έχει παραχωρηθεί δωρεάν κατά κυριότητα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Δήμο Ταμυναίων, σύμφωνα με την Υ.Α 1009378/805/Α0010/10-2-2004, η οποία έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Αλιβερίου (τ. 434,αρ.51).
Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει σωρευτικά ως όρους, την «ίδρυση σχολείου και αθλητικών κέντρων και την ανάπλαση» και θέτει ως καταληκτική ημερομηνία τη 10η Φεβρουαρίου 2009. Εφόσον οι όροι του παραχωρητηρίου υλοποιηθούν, η έκταση θα περιέλθει οριστικά στο Δήμο Αλιβερίου. Σε αντίθετη περίπτωση το οικόπεδο θα επανερχόταν αυτοδίκαια στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία προτίθεται να το παραχωρήσει στη ΔΕΗ για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού.
Οι κάτοικοι του Αλιβερίου με τη δεντροφύτευση κατοχύρωσαν το κτήμα Στάχτες Μυλακίου σαν δημοτική έκταση, λέγοντας όχι στο λιθάνθρακα. Σημειωτέον ότι ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα υπέρ των έργων ανάπλασης και κατά πλειοψηφία κατά της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας. Το οικόπεδο πρέπει να παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Ταμυναίων και όχι στη ΔΕΗ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Μετά την εκπλήρωση των προαναφερθέντων όρων της σύμβασης παραχώρησης και με αφορμή την επιστολή του Δήμου Ταμυναίων προς την ΚΕΔ με την οποία ζητά την οριστική παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου, με ποια νόμιμη διαδικασία και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί η ΚΕΔ για την οριστική παραχώρηση;
- Σε ποιο σημείο από αδειοδοτικής άποψης βρίσκεται η αίτηση για άδεια παραγωγής της ΔΕΗ προς το ΥΠΑΝ για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι; Έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά η ΡΑΕ στη σχετική αίτηση της ΔΕΗ;

Ο ερωτών βουλευτής

Νικόλαος Τσούκαλης

GREENPEACE Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

GREENPEACE
Μικρή ομάδα αγνώστων κατέστρεψε τα δέντρα που φύτεψαν μόλις χθες εκατοντάδες πολίτες στις Στάχτες Αλιβερίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ:
Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η απελπισία είναι πολύ κακός σύμβουλος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται παράγοντες της ΔΕΗ που υπόσχονται τεράστιες αποζημιώσεις σε κατοίκους της περιοχής Μυλάκι Αλιβερίου ώστε αυτοί να παραχωρήσουν τα οικόπεδά τους, μια και η διαβίωση στην περιοχή θα είναι αδύνατη στην περίπτωση που κατασκευαστεί η λιθανθρακική μονάδα που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Η παραπλανητική πολιτική της πιο ρυπογόνου εταιρίας στην Ελλάδα, οδήγησε τα χέρια αγνώστων, οι οποίοι ξερίζωσαν και κατέστρεψαν εκατοντάδες δένδρα που φυτεύτηκαν χθες στην περιοχή. Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες πολίτες από την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής(1) και την αποτροπή κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας σε αυτήν. Παρά την απαράδεκτη ενέργεια της ομάδας αγνώστων, η υπόθεση τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς ήδη η Δήμαρχος Ταμυναίων έστειλε επιστολή προς την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με την οποία ζητά την οριστική παραχώρηση του οικοπέδου.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με ομάδα ατόμων που διαφωνούσαν με τη δενδροφύτευση, η ΔΕΗ τους έχει υποσχεθεί υψηλά οικονομικά ανταλλάγματα για την αγορά της γης τους, την οποία οι ίδιοι θέλουν να πουλήσουν για να μετεγκατασταθούν μετά την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς και έχουν ξεγελαστεί από μία εταιρία, η οποία ιστορικά βάζει το δικό της κέρδος πάνω από κάθε αξία όπως, η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

“Οι άνεργοι της Κοζάνης, οι κάτοικοι των εγκλωβισμένων -ανάμεσα στα ορυχεία- χωριών της Δυτικής Μακεδονίας, οι πνευμονοπαθείς και οι καρδιοπαθείς των γύρω περιοχών, είναι μόνο μερικά από τα θύματα της ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Το όνομα της ΔΕΗ έχει γίνει συνώνυμο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία και της μη βιώσιμης ανάπτυξης. Δε θα επιτρέψουμε στον μακρύ αυτό κατάλογο των θυμάτων της ΔΕΗ να προστεθούν και οι κάτοικοι άλλων περιοχών. Ο λιθάνθρακας δε θα περάσει ούτε στην Εύβοια ούτε πουθενά αλλού”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητεί:
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης:
• Να ακυρώσει κάθε σχέδιο για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας τόσο στο Αλιβέρι όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τη Δήμαρχο Ταμυναίων:
• Να διασφαλίσει την αποκατάσταση και την προστασία της περιοχής από εδώ και στο εξής (αφού απέτυχε να προστατεύσει τα δένδρα που φυτεύτηκαν μόλις χθες)


Greenpeace:
Δημήτρης Ιμπραήμ,
Συντονιστική Επιτροπή φορέων του Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα:
Γιώργος Λαγανάς


Σημείωση προς συντάκτες:

1. Η δενδροφύτευση-ανάπλαση, αποτελεί όρο στη σύμβαση παραχώρησης για να παραμείνει το οικόπεδο στην κυριότητα του Δήμου Ταμυναίων (Αλιβέρι). Σε αντίθετη περίπτωση, το οικόπεδο θα επέστρεφε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που προτίθεται να το δώσει στη ΔΕΗ για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού. Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου) και βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ. Η ΚΕΔ το παραχώρησε δωρεάν στις 10 Φεβρουαρίου 2004, με τον όρο ο Δήμος να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο και να προχωρήσει σε εργασίες ανάπλασης (πράσινο) στην περιοχή έως τις 10 Φεβρουαρίου 2009. Στην περίπτωση που ο Δήμος δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις, τότε το οικόπεδο επανέρχεται αυτοδίκαια στην κυριότητα του Δημοσίου. Το οικόπεδο πλέον πρέπει να παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Ταμυναίων και όχι στη ΔΕΗ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Τοπική Οργάνωση Αλιβερίου του Συνασπισμού χαιρετίζει την πάνδημη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας στην δενδροφύτευση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή φορέων της περιοχής με την Greenpeace.
Συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών τάσεων διετράνωσαν με τη συμμετοχή και την ενέργειά τους τη θέληση να παραμείνει το κτήμα «Στάχτες Μυλακίου», ως ανοιχτός δημόσιος χώρος- δημοτική ιδιοκτησία.
Παράλληλα ύψωσαν για άλλη μια φορά την ενωμένη φωνή τους κατά του λιθάνθρακα και των σχεδίων της ΔΕΗ ΑΓΕΤ για λιθανθρακική μονάδα 800 MW, που θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά περαιτέρω την περιοχή και θα επηρεάσει δραματικά με σημαντική ρύπανση την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Την αγωνιστική πρωτοβουλία δεν μπόρεσαν να κάμψουν και να επισκιάσουν η προβοκατόρικη προσπάθεια εμπρησμού του Δημαρχείου που σημειώθηκε νωρίς το πρωί την Κυριακή ούτε οι τραμπουκισμοί στους οποίους επιδόθηκε μια μικρή μειοψηφία κατοίκων του Μυλακίου για να παρεμποδίσουν τη δενδροφύτευση συνεπικουρούμενοι και καθοδηγούμενοι από γνωστά κεντρικά στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ και επίσης γνωστά και με συνδικαλιστική ταυτότητα στελέχη της περιοχής.
Αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες είναι καταδικαστέες από όποιον και αν προέρχονται και ότι και αν επιδιώκουν. Θα βρουν απέναντι και ενωμένους τους κατοίκους που θέλουν να ζήσουν στην περιοχή τους.
Νάναι σίγουροι οι γνωστοί άγνωστοι, που το ίδιο βράδυ προχώρησαν σε βανδαλιστική, ολοσχερή καταστροφή των φυτεμένων δενδρυλλίων, που δεν σεβάστηκαν ούτε το όνειρο των δεκάδων μικρών παιδιών που με λαχτάρα φύτεψαν και έδωσαν την ταυτότητά τους στα δένδρα, πως σύντομα θα αποκαλυφθούν και επίσημα.
Καλούμε αυτούς τους λίγους πολίτες που διαμαρτύρονται, να ξανασκεφτούν μετά τις εξελίξεις τη στάση τους. Να αρνηθούν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης μεγαλοσυμφερόντων. Να σκεφτούν πως όσα, ανέξοδα, και αν τους τάζουν, πρέπει να υπερισχύσει το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.
Ο Συνασπισμός αγωνίζεται σταθερά για μείωση της ρύπανσης στην περιοχή, για αειφόρο ανάπτυξη με θέσεις εργασίας και σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Αλιβέρι 02-02-2009 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τοπική Οργάνωση Αλιβερίου

3/2/09

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Δήλωση Β.Αποστόλου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και συντονιστής θεμάτων Οικολογίας και Περιβάλλοντος για την καταστροφή της δενδροφύτευσης στη θέση Στάχτες Μηλακίου Αλιβερίου«Όταν η ΔΕΗ και κατʼ επέκταση η Κυβέρνηση μεθοδεύει τη χρησιμοποίηση «αγανακτισμένων πολιτών» για να υπερασπιστεί τις περιβαλλοντοκτόνες αποφάσεις της, όπως είναι η εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι, τότε ο τραμπουκισμός βρίσκει δυστυχώς έδαφος και στις τοπικές κοινωνίες.

Να είναι σίγουροι όλοι αυτοί που καλλιέργησαν και υπερασπίζονται τέτοιες συμπεριφορές ότι όλοι όσοι βρεθήκαμε και συμβάλλαμε στη δενδροφύτευση που οργάνωσαν η Greenpeace και η τοπική συντονιστική Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε ο συγκεκριμένος χώρος που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ταμυναίων μετά από αγώνες των κατοίκων του να αποδοθεί οριστικά στη χρήση της τοπικής κοινωνίας».

To Γραφείο Τύπου

2/2/09

ΑΛΙΒΕΡΙ ΞΕΡΙΖΩΣΑΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΙΑ !

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν και κάποιοι λιγοστοί θρασύδειλοι στη διάρκεια της νύχτας, ξερίζωσαν και σπάσανε (!) τα δενδρύλλια που μόλις εχθές εκατοντάδες πολίτες του Αλιβερίου φύτεψαν στην περιοχή «στάχτες», ως απάντηση στην επιδίωξη της ΔΕΗ να οικειοποιηθεί το δημοτικό χώρο και να κάνει τη μονάδα λιθάνθρακα.

Η κίνηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη :

- Από τις εντεινόμενες προσπάθειες που κάνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία της ΔΕΗ, όπου κλιμάκιο της αποτελούμενο από κυρυφαίο στέλεχός της, περιφέρεται στην περιοχή και υπόσχεται «λαγούς και πετραχήλια», καινούρια σπίτια και εκατομύρρια μετρητά στους κατοίκους του οικισμού «Μυλάκι», εάν δεχτούν την νέα μονάδα.

- Από την προβοκατόρικη ενέργεια εμπρησμού που επιχειρήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο Αλιβερίου.

- Από την ένοχη σιωπή, ουσιαστικά συνενοχή, που ακολουθεί η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και προσωπικά ο ίδιος ο νομάρχης Εύβοιας, ο οποίος πρόσφατα σε εκδήλωση της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και μήνες τώρα εμποδίζει τη συζήτηση στην ολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρότι έχει ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα και από Νομαρχιακούς Συμβούλους αλλά και από το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Φορέων της Εύβοιας.

- Από την επαμφοτερίζουσα στάση της δημάρχου Ταμυνέων, η οποία ενώ έχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση του οικοπέδου στις «στάχτες», καθυστερεί μήνες τώρα την ανάπλαση της περιοχής, που αποτελεί προϋπόθεση της παραχώρησης της κυριότητας που έχει από το δημόσιο και η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Ταυτόχρονα δεν συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο. Στην χθεσινή δενδροφύτευση κράτησε ουσιαστικά μια «περίεργη» στάση, αφού δεν συμμετείχε τυπικά και ουσιαστικά, με ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αντί να προειδοποιήσει τους λιγοστούς «αγανακτισμένους πολίτες» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την δενδροφύτευση, ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους κατά των δενδυλλίων ήταν παράνομη και θα έχουν ποινικές ευθύνες σε κάθε περίπτωση καταστροφής τους, στη πράξη τους «χαϊδευε». Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι λιγοστοί αυτοί, οι οποίοι θέλουν την μονάδα λιθάνθρακα γιατί θα αποζημιωθούν όπως λένε πλουσιοπάροχα, όταν θα αποχωρούσε ο κόσμος και στη διάρκεια του σκοταδιού, θα προχωρούσαν σε βανδαλισμούς. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις.

Όμως αυτοί οι λιγοστοί θα αποζημιωθούν και θα φύγουν όπως λένε από την περιοχή. Οι υπόλοιποι εμείς και τα παιδιά μας που θα μείνουμε στην περιοχή πως θα ζήσουμε με το λιθάνθρακα ;

Όμως μας παραξενεύει και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Ως κόμμα ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος κ. Κουβέλης, αλλά και ο κ. Πανανδρέου, έχουν ταχθεί κατά του λιθάνθρακα. Ένα μεγάλο τμήμα του όμως στην Εύβοια και ειδικά στο Αλιβέρι τάσσεται υπέρ του λιθάνθρακα. Η ηγεσία του όμως απλά παρακολουθεί εδώ και μήνες τις εξελίξεις. Γιατί αν ήθελε να σταματήσουν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που έχουμε στο Αλιβέρι και οι οποίες μετά τα τελευταία γεγονότα, μπορεί να εξελιχθούν σε ενεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Είναι υπέρ ή κατά της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι; Και αν είναι κατά της μονάδας τι ενέργειες θα κάνει για να μεταπείσει τα στελέχη του, να μην παίζουν τα παιχνίδια του λόμπι του λιθάνθρακα στην Ελλάδα.

Καλούμε τη δήμαρχο Αλιβερίου και το νομάρχη Εύβοιας, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Να καλέσουν άμεσα συνεδρίαση των οργάνων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με μοναδικό θέμα τη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

Οι καιροί ου μενετοί !

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Χαλκίδα 2-2-2009

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Μεγάλη επιτυχία της δενδροφύτευσης στο Αλιβέρι παρά την προσπάθεια «αγανακτισμένων πολιτών» και της προβοκάτσιας στο κτίριο του Δήμου Αλιβερίου

Εκατοντάδες πολίτες της περιοχής και ακτιβιστές της GREENPEACE συμμετείχαν στην δενδροφύτευση του δημοτικού οικοπέδου της περιοχής «στάχτες» Αλιβερίου, όπου έχει εξαγγελθεί η δημιουργία της μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ.

Είναι προκλητικό σε ένα χώρο που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στο Δήμο Αλιβερίου για ανάπλαση και αξιοποίηση, να θέλει η ΔΕΗ να κάνει με το «έτσι θέλω» μια μονάδα λιθάνθρακα, για την οποία αντιδρά η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της.

Λόγω της εξάντλησης σε λίγες μέρες της προθεσμίας για την εκπλήρωση των όρων παραχώρησης του οικοπέδου στο Δήμο Αλιβερίου, με πρωτοβουλία του συντονιστικού των φορέων της περιοχής και της GREENPEACE και με τη σύμφωνη γνώμη τελικά του Δήμου Αλιβερίου, οργανώθηκε σήμερα δενδροφύτευση εξακοσίων δένδρων σε όλο το μήκος και το πλάτος του δημοτικού οικοπέδου.

Κάποιοι κύκλοι των υπερασπιστών του λιθάνθρακα και της ηγεσίας της ΔΕΗ οργάνωσαν στημένη διαμαρτυρία ελάχιστων «αγανακτισμένων πολιτών», οι οποίοι προσπάθησαν να ξεριζώσουν τα δένδρα που μόλις είχαν φυτευθεί, προσπάθεια όμως που έπεσε στο κενό μπροστά στη μαζική παρουσία των πολιτών της περιοχής.

Στην προσπάθεια αυτών των κύκλων να διχάσουν τη τοπική κοινωνία εντάσσεται και η προβοκατόρικη ενέργεια κάποιων, να βάλουν φωτιά στο Δημαρχείο Αλιβερίου τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ενέργεια που τελικά όμως είχε κάποιες περιορισμένες καταστροφές στο ισόγειο του κτιρίου.

Οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση, καταδικάζουν απερίφραστα και απόλυτα αυτές τις ενέργειες που διχάζουν και δημιουργούν ένα πολύ κακό προηγούμενο για τα δεδομένα της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να πάρουν υπεύθυνη θέση και να καταγγείλλουν αυτές τις πρακτικές και τις προβοκάτσιες.

Καλούμε το Δήμο Αλιβερίου και τη Δήμαρχο Αλιβερίου να περιφρουρήσουν το δημοτικό χώρο και να προστατεύσουν τα νεοφυτευμένα δενδρύλλια και να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δένδρα πλέον είναι δημοτική περιουσία και κάθε προσπάθεια από τον οποιοδήποτε να τα καταστρέψει είναι παράνομη και θα έχει ακόμη και ποινικές συνέπειες.

Καλούμε τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο, όλους τους πολίτες της περιοχής να διατηρήσουν την ενότητά τους, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, να αγωνισθούμε όλοι μαζί μέχρι την τελική δικαίωση. Την απόρριψη της μονάδας λιθάνθρακα. Το Αλιβέρι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» των υπερασπιστών του λιθάνθρακα στη χώρα μας.



Χαλκίδα 1 Φεβρουαρίου 2009