Σελίδες

31/5/08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ


Χαλκίδα 30/5/2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δευτέρα 2/6/2008 στις 12.00
«Η ελληνική οικονομία ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5% ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.
Η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα «καρτέλ» που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους.
Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες»

29/5/08

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Χαλκίδα, 28 Μαϊου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου-Διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος,
ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στις πόλεις της Εύβοιας.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Εύβοια καθώς και της δράσης του ευβοϊκού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να μετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

Στην Χαλκίδα, ανάμεσα σε άλλα, τα απογεύματα της 6ης και 7ης Ιουνίου, στο Στρογγυλό της παραλίας, θα εκτεθούν με φωτογραφίες και προβολές βίντεο για τα ζητήματα του περιβάλλοντος καθώς και οι κινητοποιήσεις για τον λιθάνθρακα, για το RDF, για το εξασθενές χρώμιο, για τον Πισσώνα, για τον Ευβοϊκό κ.α.
Θα μοιρασθούν υλικά σχετικά με αυτά τα προβλήματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ,
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Α. Η φετινή Διεθνής Μέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου 2008, βρίσκει την Εύβοια σε περιβαλλοντικό αναβρασμό. Όπως και η λοιπή Ελλάδα, η Εύβοια βιώνει την ασυδοσία των μεγάλων και μικρών συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος, σε όλο της το μεγαλείο.

Τα προβλήματα περιβάλλοντος αντί να μειώνονται λόγω των αποκαλύψεων για τις επιπτώσεις τους στη φύση και στην ανθρώπινη ζωή, αυξάνονται και διογκώνονται, ενώ στα παλιά προβλήματα προστίθενται και νέα:

α.Σχεδόν καθημερινά την τελευταία χρονιά, ένα νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα ή έγκλημα έρχεται στην δημοσιότητα:

-εξασθενές χρώμιο στην Αυλίδα και στον Ασωπό
-υφαλμύρωση υδροφόρου ορίζοντα στο Δήμο Ανθηδώνος
-εκτεταμένη ρύπανση από επιχειρήσεις στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα του Πισσώνα, στα ποτάμια,
-εκτεταμένη ρύπανση στον ευβοϊκό
-ακαταλληλότητα πόσιμου νερού λόγω νιτρικών στο Δήμο Αρτάκης
-πρόθεση καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα
-πρόθεση καύσης λιθάνθρακα από την ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι και την ΔΕΗ στο Αλιβέρι
-σχεδιαζόμενη αδειοδότηση της ΛΑΡΚΟ για δέσμευση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής γης για νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες

β. Συνεχίζονται και οξύνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα:
-παράνομες χωματερές, έλλειψη βιολογικών καθαρισμών
-έλλειψη ανακύκλωσης
-αυθαίρετα,
-αποψίλωση δασών και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων
-κακοποίηση ακτών και αυθαίρετες ενέργειες από ιδιώτες και Δήμους
-έλλειψη πολιτικής νερού
-έλλειψη ενεργειακής πολιτικής

γ. Ασφαλώς το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν ο θάνατος στον Μίστρο νέων ανθρώπων που προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές στο δάσος- κανονική ανθρωποθυσία στους οικοπεδοφάγους και στην αυθαίρετη δόμηση.

δ. Αλλά τα προβλήματα της Εύβοιας δεν σταματούν εδώ. Νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα σχεδιάζεται να διαπραχθούν σε βάρος του περιβάλλοντός της. Τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης (εθνικό, τουρισμού, ΑΠΕ κλπ), θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην Εύβοια αν πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με αυτούς τους σχεδιασμούς, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ κρίνονται άξιες να προστατευθούν από το κατ' όνομα Υπουργείο Περιβάλλοντος, και παραχωρούνται "με ειδικούς όρους" στην επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Β. Σε αυτόν τον ορυμαγδό προβλημάτων η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, αλλά και πολλοί Δήμοι, όχι μόνον δεν πράττουν σύμφωνα με το κοινό συμφέρον και τους κανόνες της αειφορίας του Περιβάλλοντος, αλλά λειτουργούν ως υπερασπιστές της ασυδοσίας των διάφορων μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μια συνοπτική εικόνα της δράσης τους , με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι:
-παράνομες στην ουσία τους αδειοδοτήσεις λειτουργίας,
-ελάχιστα πρόστιμα στους αυθαιρετούντες "για τα μάτια του κόσμου",
-αδιαφορία για τα προβλήματα του πολίτη
-πλημμελής και αδιαφανής, σε μεγάλο βαθμό, η λειτουργία τους και των
υπηρεσιών που εποπτεύουν
-σχεδόν ανύπαρκτη η ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα σχεδιασμού
της πόλης τους, για τους ελέγχους του νερού που είναι υποχρεωμένοι
να διενεργούν, κ.α.
Η Κυβέρνηση, εκτός των άλλων, δεν αντεπεξέρχεται στα στοιχειώδη. Οι έλληνες πάνω από ένα μήνα μετά την διαπίστωση του μεγάλου διατροφικού σκανδάλου του επιμολυσμένου από ορυκτέλαιο ηλιελαίου, περιμένουν μια υπεύθυνη ενημέρωση. Αντ' αυτής, εισπράττουν την "ρήση" υπουργού ότι τρώει... πολύ ηλιέλαιο, χαρακτηριστική για την αφασία της Κυβέρνησης και όλου του κρατικού μηχανισμού.
Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είναι περισσότερο από ποτέ κατά του περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Η Εύβοια για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι εκλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ως η "πίσω", η "βρώμικη αυλή" του λεκανοπεδίου.
Η Περιφέρεια λάμπει δια της παντελούς απουσίας της από έργα προσκηνίου τουλάχιστον.
Η Νομαρχία δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στον έλεγχο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν ανεμπόδιστα το νερό , το έδαφος και τον αέρα του νομού.
Ελάχιστοι Δήμοι δρουν με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Γ. Μέσα σε αυτό το απέραντα γκρίζο τοπίο, όπου η ζωή και η υγεία των ελλήνων και ιδιαίτερα των παιδιών και των μελλοντικών γενεών θυσιάζονται με την μεγαλύτερη ευκολία - γιατί αυτή είναι η τελική επίπτωση της περιβαλλοντικής ασυδοσίας, μια ελπίδα υπάρχει:
Είναι η αγωνιστική κινητοποίηση των πολιτών, η μόνη ικανή για θετικές
αλλαγές στο περιβάλλον και αποτροπή νέων εγκλημάτων.
Στην Εύβοια αυτή η κινητοποίηση εκφράσθηκε με μεγάλη πολυμορφία την χρονιά που πέρασε. Εκατοντάδες Ευβοιώτες και Ευβοιώτισσες, πολλοί για πρώτη φορά, ενδιαφέρθηκαν με ενεργό τρόπο για το περιβάλλον, οργανώθηκαν σε φορείς και συντονίσθηκαν στην αντιμετώπιση ευρέως φάσματος προβλημάτων.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους του Μαντουδίου που με την πάνδημη κινητοποίησή τους απέτρεψαν την χρήση λιθάνθρακα από την ΤΕΡΝΑ.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους του Αλιβερίου που με τις διεκδικήσεις τους απέτρεψαν έως τώρα την χρήση λιθάνθρακα από την ΔΕΗ και την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιστάθηκαν με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στη ρύπανση του Πισσώνα, στη ρύπανση του τόπου από το εξασθενές χρώμιο, στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Κι αν υπάρχουν αγώνες που δεν τελεσφόρησαν, είναι γιατί η λαϊκή κινητοποίηση δεν έχει ως τώρα εύρος και δυναμισμό αντίστοιχο με τα μεγάλα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται (εξασθενές χρώμιο, Πισσώνας).

Δ. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που με τα μέλη του πήρε ενεργό και δυναμικό μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του πρόβαλε και άλλα προβλήματα της Εύβοιας, όπως το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε όλα τα παραπάνω ζητήματα στη Βουλή,
θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την αποκάλυψη των πολιτικών που υπηρετούν άκριτα το επιχειρηματικό κεφάλαιο και βλάπτουν το περιβάλλον και την ζωή, ώστε μέσω της καθολικής κινητοποίησης του λαού της Εύβοιας και ιδιαίτερα της νεολαίας της, να υιοθετηθούν φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές από όλους τους φορείς εξουσίας.

ΜΑΪΟΣ 2008

23/5/08

Για Ίδρυση Νοσοκομείου στη Β. Εύβοια


Ίδρυση Νοσοκομείου στη Β. Εύβοια - Ερώτηση Π.Κοροβέση, Γρ.Ψαριανού προς τον Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Στις 12 Μαΐου 2008 οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας με ένα μεγάλο συλλαλητήριο διεκδίκησαν και απαίτησαν για άλλη μια φορά τη δημιουργία Νοσοκομείου δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην επαρχία Ιστιαίας με δύο κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική) και μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς και την άμεση εγκατάσταση μονάδας Ε.Κ.Α.Β στην περιοχή, επικαλούμενοι το συνταγματικό τους δικαίωμα στις παροχές υγείας και αρνούμενοι τα σχέδια «μεταμφίεσης» του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Υγείας σε νοσοκομείο, που όμως δεν πρόκειται να καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Με δεδομένο ότι:
• Η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο, της Χαλκίδας, είναι 130 χιλιόμετρα και ο δρόμος κλείνει συχνά από τα χιόνια και τους ανέμους με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μεταβούν στον Βόλο ή στην Λαμία, ενώ και τα πορθμεία δεν λειτουργούν κατά τις νυχτερινές ώρες.
• Το υπάρχον οδικό δίκτυο προς την πρωτεύουσα του νομού είναι απαρχαιωμένο (η χάραξη της επαρχιακής οδού έγινε το 1930), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται χρονοβόρα και επικίνδυνη η διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
• Στη περιοχή διαμένουν 45 νεφροπαθείς, οι οποίοι δυο φορές την εβδομάδα εξαναγκάζονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές ή άλλες συνθήκες να κάνουν αυτή τη δύσκολη διαδρομή, τρεις ώρες πήγαινε, τρεις ώρες επιστροφή.
• Η λουτρόπολη Αιδηψού για έξι μήνες έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Χαλκίδα και μάλιστα ηλικιωμένους, που εξυπηρετούνται από ένα ανύπαρκτο σύστημα υγείας.
• Το ήδη υπάρχον Κ.Υ. λειτουργεί με τρεις (3) γιατρούς Γενικής Ιατρικής αντί των προβλεπόμενων 11.
• Στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. Ιστιαίας δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, που να ανταποκρίνονται σε βαριές και επείγουσες περιπτώσεις.
• Το δωδεκάμηνο των επικουρικών γιατρών σπάνια ανανεώνεται.
• Τον χειμώνα 38.000 άνθρωποι, και πλέον των 100.000 το καλοκαίρι, ζουν με την ανυπαρξία βασικών παροχών υγείας.
• Στις αρχές Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις του μοναδικού επικουρικού χειρουργού και των δύο εκ των τεσσάρων οδηγών ασθενοφόρων του τοπικού Κ.Υ.
Και με βάση το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για την Υγεία και την ανισότητα παροχής της σε σύγκριση με άλλες περιοχές
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με δεδομένα το κονδύλι της Ε.Ε. που δίδεται για άρση των ανισοτήτων στην Υγεία (απόφαση αριθ. 1350/2007/ΕΚ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ) και την απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Οκτωβρίου 2007 που αφορά τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2008-2013, προτίθεται να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Απαντηση στην κιτρινη αηθη και επικινδυνη <<ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ>>αρθρου της 4ης Εξουσιας στις 22/5/08

Εμεις οι <<υποπτοι>>,<<ανωνυμοι>> πολιτες ,ειμαστε εκεινοι οι ελευθεροι-ευαισθητοι-ρομαντικοι-με ή χωρις κομματικη ταυτοτητα,εργαζομενοι,ελευθεροι επαγγελματιες,δημοσιοι υπαλληλοι οι οποιοι αυθορμητα και με αγανακτηση ,μετα τις πυρκαγιες του καλοκαιριου, δημιουργησαμε ενα κινημα <<ενεργων πολιτων για το περιβαλλον>>
Ειμαστε αυτοι που μαζι με αλλους φορεις-συλλογους-πολιτικες κινησεις, αναδειξαμε και αναδεικνυουμε τα τεραστια περιβαλλοντικα προβληματα του τοπου μας.Ειμαστε εμεις που με τη φυσικη μας παρουσια, χωρις τις μασκες της υποκρισιας και της συναλλαγης,μετεχουμε στο πενελλαδικο κινημα κατα του λιθανθρακα-κατα της καυσης του RDF-κατα της καταστροφης των δασων και της εκμεταλευσης τους απο τα αδηφαγα συμφεροντα-κατα της ρυπανσης του αερα, των εδαφων,των νερων των ποταμων,των λιμνων και της θαλασσας του Ευβοικου-υπερ της ανακυκλωσης και της σωστης διαχειρησης των αποβλητων.
Ειμαστε εμεις που αγωνιουμε για το μελλον του τοπου μας,την αειφορο αναπτυξη του,το μελλον των παιδιων μας,το μελλον του πλανητη μας.
Για ολα αυτα στηριζουμε και συμμετεχουμε ενεργα και με καθαρο προσωπο, σε καθε προσπαθεια που εχει τουςπαραπανω προσανατολισμους.

Ο<< Ανωνυμος>>,<<Υποπτος>>
Γιαννης Τηνιος
Ορθοπεδικος Χειρουργος
Μελος Νομαρχ.επιτροπης ΣΥΝ.
Μελος Δ.Σ περιβαλλοντικου εξωραιστικου πολιτιστικου
συλλογου περιοχης κλειστου Κανηθου
Ενεργος πολιτης για το περιβαλλον

22/5/08

ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΥ

Της Ζωής Λιβανίου - Γκίκα
Από παιδί θυμάμαι πως η πόρτα το σπιτιού μας ήταν χωρίς κλειδί, ή στην καλύτερη περίπτωση το κλειδί στην πόρτα. Έτσι όποιος γνωστός, φίλος, συγγενής, και κυρίως γείτονας ερχόταν, άνοιγε και έμπαινε.
Σαν το σπίτι σας (λέει ο λαός) και εμείς το είχαμε κάνει πράξη.
Περνώντας τα χρόνια μας έλεγαν "είναι δυνατόν να έχετε πάντα το κλειδί στην πόρτα;".
Ε ναι λοιπόν ήταν δυνατόν και έτσι πολλά βράδια, κοιμόμασταν. Ο καιρός περνούσε οι συνθήκες της ζωής άλλαζαν, η κοινωνία άλλαζε και η γειτονιά επίσης. Ήρθαν άνθρωποι από άλλες πατρίδες για την καλύτερη ζωή στην πατρίδα μου, την πόλη μου, τη γειτονιά μου. Τους έχω το ίδιο όπως τους συμπατριώτες μου τίποτα δεν με χωρίζει από εκείνους που κουβαλάνε εκτός από την πίκρα της ξενιτιάς, τη διαφορετική κουλτούρα, τη θρησκεία τους, όποια και να είναι αυτή, τον πολιτισμό τους. Μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου ήρθαν και οι άλλοι, η μερίδα εκείνη που μας κάνει εχθρούς λόγω των πράξεων της βίας και της εγκληματικότητας.
Κανονικά δηλαδή όπως γίνονταν πάντα και εδώ και αλλού, υπήρχαν οι καλοί και οι κακοί, οι νόμιμοι και οι παράνομοι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί.
Μη θέλοντας όμως να δούμε την πραγματικότητα μετράμε και ονομάζουμε την κάθε παράνομη ενέργεια με την εθνική ταυτότητα και όχι με την ανθρώπινη πράξη.
Δεν έχω τίποτα με την πολιπολιτισμική μας χώρα, έχω όμως πολλά με το θράσος μας, την πολιτεία που μας άφησε μόνους και απροστάτευτους.
Δεν έχω τίποτα με τους μισθωτούς αστυνομικούς που υπηρετούν στην πόλη μου και που δεν μπορούν να με προστατέψουν.
Έχω όμως πολλά με τα κέντρα εξουσίας που χρησιμοποιούν τους ένστολους κατά το δοκούν.
1) Να προστατεύουν επώνυμους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πολιτικούς που ή δεν κινδυνεύουν ή έχουν τη δυνατότητα από μόνοι τους να προστατευτούν και να πληρώνουν για να τους προστατεύσουν.
2) Να τους βάζουν σε καιρούς χαλεπούς να εισπράττουν για τροχαίες παραβάσεις και έτσι το κράτος να έχει ήσυχη τη συνείδηση ότι το κάνει για το δικό μας καλό.
3) Να τους στέλνει δυο ή και παραπάνω στα μαγαζιά που φυτοζωούν για να ελέγχουν τις άδειες λειτουργίας αν κάποιος γείτονας ενοχλείται από τον ήχο ή έχει δικά του προσωπικά προβλήματα.
4) Να τους έχετε μαζέψει στο κέντρο της Αθήνας (το δικό σας κέντρο) για να μην ενοχλήστε από τις διαδηλώσεις του απελπισμένου ελληνικού λαού.
5) Να τους έχετε με μισθούς πείνας για να μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε όπως θέλετε και εκείνοι με τη σειρά τους να ψάχνουν για δεύτερη δουλειά.
6) Να τους θυσιάζετε όπως και τους απλούς πολίτες στο βωμό της δικής σας ασφάλειας.
7) Να δίνετε τροφή καθημερινά στα κανάλια που προβάλλουν (το σημαντικό σας) έργο, έτσι ώστε να μπορούν να κρυφτούν τα άλλα που δε θέλετε να φανούν.
8) Να παπαγαλίζουν τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης στους ρυθμούς της ζούγκλας σας.
Σήμερα το πρωί στον Δοκό Χαλκίδας ξύπνησα από τις φωνές της μητέρας μου. Σηκωθείτε παιδιά, μας έκλεψαν!!! Ένιωσα ένα απέραντο κενό, όχι όμως από εκείνα που μου έλειπαν, αλλά γιατί ένιωσα ότι για πρώτη μου φορά παραβιάζεται με αυτόν τον τρόπο ο ιερός χώρος του προσωπικού μου ασύλου.
Ένιωσα ότι δεν είμαι τίποτα αφου κάποιοι μπήκαν στο υπνοδωμάτιό μου (την ώρα που κοιμόμουνα) και πραβίασε την οικογενειακή μου γαλήνη.
Αν έβγαινα στο δρόμο με το μηχανάκι μου χωρίς κράνος για να πάρω ψωμί από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς θα μπορούσατε να με προστατέψετε κόβοντάς μου μια κλήση 100 ευρώ και θα είχατε κάνει το χρέος σας! Αν όμως ξύπναγε ένα μέλος της οικογένειάς μου και ερχόταν αντιμέτωπο με τους εισβολείς θα είχε χαθεί μία ή περισσότερες ανθρώπινες ζωές μέσα στο σπίτι μου και εσείς θα καταγράφατε για άλλη μια φορά ένα έγκλημα και θα γινόσασταν ήρωες όταν και αν το εξιχνιάζατε. Θα δίνατε άλλη μια φορά τροφή στα μέσα σας μ.μ.α. να δείχνουν το τραγικό συμβάν.
Δεν θέλω την καταδίωξη και την καταστολή σας θέλω μόνο την ασφάλεια των δικών μου και την ασφάλεια των συνανθρώπων μου.
Θέλω την προστασία μου από ένα κράτος ανύπαρκτο.
Θέλω την ελευθερία μου!!!

20/5/08

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΚΟΣ ΠΟΛ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΝΗΘΟΥ

Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού, Περιβαλλοντικού, Πολιτιστικού συλλόγου περιοχής κλειστού αθλ. Κέντρου Κανήθου, την Πέμπτη 15-05-08 πραγματοποίησαν συνάντηση στο δημαρχείο με το Δήμαρχο κ. Ζεμπίλη.
Στη συνάντηση τέθηκαν τα πάγια αιτήματα του συλλόγου μας όπως:
1. έργα ανάπλασης της πλαζ «Αστέρια»
2. ανάπλαση- εξωραϊσμός δασυλιου Καράμπαμπα
3. πεζοδρόμηση της λεωφόρου Καραμανλή έως τη διασταύρωση Δροσιάς και της οδού Νικοδήμου.
4. μέτρα για μη στάθμευση επί της λεωφόρου Καραμανλή (αιτία τροχαίων ατυχημάτων) αλλά και των τουριστικών λεωφορείων επί της οδού Μακαρίου, που προκαλούν κυκλοφοριακό χάος.
5. ανάπλαση- καθαριότητα και εξωραϊσμός της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής Μηχανοστασίου και του ΟΣΕ. Προσβασιμότητα κατοίκων της περιοχής στη θάλασσα.
6. δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου έναντι του κλειστού αθλητικού κέντρου.
7. αποπεράτωση αποχετευτικού στην Κάνηθο.
8. ανακύκλωση-επέκταση πρασίνου- πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα «Ανακύκλωση και Περιβάλλον».
9. μεταφορά αφετηρίας αστικών λεωφορείων στην περιοχή του κλείστου Κανήθου, λόγω επικινδυνότητας του σημείου όπου βρίσκεται σήμερα.
10. μέτρα περιορισμού ταχύτητας αυτοκινήτων στην οδό Απόλλωνος και ιδιαίτερα από το αθλητικό κέντρο έως το Γυμνάσιο Κανήθου.
11. διαγράμμιση διαβάσεων πεζών.
Ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ότι:
-μέχρι το φθινόπωρο ξεκινουν τα έργα στην πλαζ Αστέρια και του δασυλίου
της Κανηθου
-άμεση προτεραιότητα του, η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Καραμανλή εως τη
Διασταύρωση Δροσιάς καθώς και έργα διαπλάτυνσης αυτής σε ορισμένα
σημεια.
-καθαρισμος της παραλιας του μηχανοστασιου (χωρις να τοποθετηθει στα αλ-
λα ζητηματα και προβληματα της περιοχης)
-συνεχιση και αποπερατωση του αποχετευτικου.
-δημιουργια νησιδας με πρασινο κατά μηκος της οδου Απολλωνος
-τοποθετηση καδων ανακυκλωσης
-προσπαθεια απομακρυνσης των τουριστικων λεωφορειων από την Μακαριου
ευρεση χωρου σταθμευσης τους (προταση μας ο προαυλιος χωρος του ΟΣΕ.
Εμεις από την πλευρα μας περιμενουμε απαντησεις και λυσεις και στα αλλα
ζητηματα που θεσαμε στον κ.Δημαρχο ,γιαυτο θα επανελθουμε αργοτερα.
Δεσμευτηκαμε επισης ,ότι ο συλλογος μας θα είναι αρωγος σε κάθε προσπαθεια
της δημοτικης αρχης στη διατηρηση της καθαριοτητας,της εφαρμογης της
ανακυκλωσης ,της αναδασωσης και της ενημερωσης των κατοικων,αλλα και σε
κάθε τι που μεριμνα για το περιβαλλον,τον πολιτισμο και τον εξανθρωπισμο
αυτης της πολης.
Παρεπιπτοντος,με αφορμη τη νεα προσπαθεια εμπρησμου της νοτιας πλευρας του δασυλιου της Κανηθου,την Παρασκευη 16-05-08 από επιδοξους οικοπεδοφαγους,με στοχο την τσιμεντοποιηση του,οσυλλογος μας επαναφερει το ζητημα και θετει στη δημοτικη αρχη τα εξης.
-να παρει αμεσα θεση και να ενημερωση τον Χαλκιδαιικο λαο ,σε τι ενεργειες εχει προβει μεχρι σημερα ,ουτως ώστε ,το κομμάτι αυτό του δασυλιου να περιελθει στον Δημο Χαλκιδας.(προ 8μηνου ,στον πρώτο εμπρησμο,ειχε ξανασυζητηθη το θεμα δημοσια).
-τι αμεσα μετρα προστασιας του δασυλιου θα παρει,με κρουνους-αστυνομευση
-αποψιλωση και καθαρισμο των χορτων και των σκουπιδιων καθως και την περαιτε-
ρω αναδασωση του.
Ο συλλογος μας αμεσα θα συγκαλεσει σε ευρεια γενικη συνελευση τα μελη του αλλα και ολους τους κατοικους της περιοχης,προκειμενου να παρουμε τις αποφασεις μας,να διεκδικησουμε και να αγωνιστουμε γι αυτό που δικαιουμαστε,δηλαδη την ποιοτητα της ζωης μας ,σε ένα ανθρωπινο πρασινο περιβαλλον,για εμας και τα παιδια μας.

Χαλκιδα 18-5-08 ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

19/5/08

ΠαμΒοιωτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βοιωτία εξελίσσεται σε τεράστιο ενεργειακό κέντρο. Οι πολίτες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν

Με δυναμική παρουσία των πολιτών, ισχυρή εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, έγινε το παμβοιωτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά

Πολίτες από όλη τη Βοιωτία, συναντηθήκαμε την Παρασκευή 16 Μάιου στη Λιβαδειά, για να διαδηλώσουμε την διαμαρτυρία μας για τη σημερινή ρύπανση και την αυριανή μετατροπή του νομού σε ενεργειακό κέντρο. Δώσαμε τη δική μας απάντηση στα σχέδια εισαγωγής του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή και ειδικά, στη σχεδιαζόμενη από τον όμιλο Μυτιληναίου μονάδα στην Αντίκυρα.
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του δικτύου των κινήσεων των πολιτών του νομού “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”, από οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Ν.Βοιωτίας, το Εργ. Κέντρο Λιβαδειάς, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και με τη συμπαράσταση πλήθους φορέων δήμων, σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, επιστημονικών φορεων κλπ.
Χαιρέτησαν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και των κινήσεων πολιτών από περιοχές του νομού που είναι υποψήφιες για εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο βουλευτής ΝΔ Μ. Γιαννάκης, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, Τ. Αντωνίου, Β. Τόγιας, το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο Τάσος Κρομμύδας, από τη Ν.Ε. Βοιωτίας του ΚΚΕ ο Γιώργος Γκικόπουλος και εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.Το παρόν έδωσαν οι γειτονικές περιοχές με αντιπροσωπείες κινήσεων πολιτών από τη Φθιώτιδα και το Αλιβέρι, ενώ τη συμπαράστασή τους μετέφεραν με μηνύματα ο δήμος Κηρέως (Μαντούδι), το δίκτυο “Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού” της Κορινθίας και η ομοσπονδία οικολογικών κινήσεων του Κορινθιακού “Η ΑΛΚΥΩΝ”. Ζωηρό τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση οι μαθητές της Λιβαδειάς και των Βαγίων.
Μέσα σε ένα κλίμα αυτενέργειας των πολιτών, οι εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, αλλά πολύ περισσότερο οι εκπρόσωποι των κινήσεων των πολιτών του νομού:
- κατήγγειλαν τη συστηματική προσπάθεια διόγκωσης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σκοπό να νομιμοποιηθεί η ασύδοτη επέλαση των ενεργειακών ομίλων, αλλά και της ΔΕΗ.
- επεσήμαναν την ουσιαστική απουσία πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την αδύναμη διείσδυση του φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση, πολιτικές που θα περιόριζαν σημαντικά τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας
ενώ πολλοί αναφέρθηκαν :
- στη μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας που καλείται να υποδεχτεί εκτός από τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα και τη γειτονική Λάρυμνα και 10 νέες μονάδες φυσικού αερίου (το 40%, των νέων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας)
- την ολοκληρωτική καταστροφή του κεντρικού ορεινού όγκου του Ελικώνα, στον οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί το 16% της προβλεπόμενης, μέχρι το 2010, πανελλαδικής ισχύος αιολικής ενέργειας (25%, για το σύνολο του νομού)
- την ανεξέλεγκτη βιομηχανική επέκταση που συντελείται και που θα μεταφέρει την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση των Οινοφύτων στο μεγαλύτερο μέρος του
- την επιχειρούμενη επέκταση του παράνομου λιμανιού της Θίσβης, που προβλέπεται να εξυπηρετήσει τις εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες της περιοχής της ανατολικής Στερεάς
- την τρομακτική εξάπλωση του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλου τμήματος του νομού, από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων
- την ολοκληρωτική καταστροφή των κλειστών θαλασσών, που περιβάλλουν το νομό (Κορινθιακός, Ευβοϊκός), από τις βιομηχανικές (Αλουμίνιο - ΛΑΡΚΟ), τις ενεργειακές δραστηριότητες και την τρομακτική αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν σε αυτές.

Το κίνημα των πολιτών της Βοιωτίας διογκώνεται. Μαζί τους πολίτες άλλων περιοχών, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην Κυβέρνηση και στους ενεργειακούς ομίλους. Βοηθήστε μας να ακουστεί πιο δυνατά!

14/5/08

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛ.ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 19,30 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ
1) ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Π.Κ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2007-2010
2) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ Π.Κ.ΧΑΛΚΙΔΑ

12/5/08

Αλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας




Αλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Επίκαιρη ερώτηση για τον έλεγχο των αλιευμάτων που έρχονται στο τραπέζι μας έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχαλης Παπαγιαννάκης.
Στηριζόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΝΕΑ" που παρουσιάζει σχετική έρευνα, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής συγκλονιστικά:
"Έγινε έρευνα σε τυχαίο δείγμα αποτελούμενο από κατεψυγμένα , φρέσκα και κονσερβοποιημένα ψάρια...
...τρία (3) από τα εννέα (9) δείγματα εμφάνιζαν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ένα τέταρτο ήταν στις οριακές τιμές των ανώτατων επιτρεπομένων ορίων.
... φαίνεται ότι τα αλιεύματα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες με συνολικό αρσενικό (Αs) 21.500 μικρογραμμάρια ανά κιλό (μgr/kg) όταν όλες οι μελέτες έχουν βρει αρσενικό στα ψάρια με μέση συγκέντρωση έως και 3.214 μgr/kg."
και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς το κρατικό πρόγραμμα ελέγχου των αλιευμάτων.
Αναρωτιώμαστε με την ευκαιρία, τί έλεγχος γίνεται από τις Υπηρεσίες της δικής μας Νομαρχίας στα αλιεύματα.
Παραθέτουμε ολόκληρη την Ερώτηση του βουλευτή.

16/04/2008
"ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αλιεύματα με επικίνδυνα τοξικά στο πιάτο μας
Όπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχουν αλιεύματα στην ελληνική αγορά με υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνα τοξικά, όπως κάδμιο, αρσενικό, βαρέα μέταλλα.
Έγινε έρευνα σε τυχαίο δείγμα αποτελούμενο από κατεψυγμένα , φρέσκα και κονσερβοποιημένα ψάρια, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο ελληνικό εργαστήριο, τα δε αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώθηκαν από διαπιστευμένο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα τρία (3) από τα εννέα (9) δείγματα εμφάνιζαν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ένα τέταρτο ήταν στις οριακές τιμές των ανώτατων επιτρεπομένων ορίων.
Κατά τους συγγραφείς του άρθρου φαίνεται ότι τα αλιεύματα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προέρχονται από τις ελληνικές θάλασσες με συνολικό αρσενικό (Αs) 21.500
μικρογραμμάρια ανά κιλό (μgr/kg) όταν όλες οι μελέτες έχουν βρει αρσενικό στα ψάρια με μέση συγκέντρωση έως και 3.214 μgr/kg.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων , αφενός για το καλό της Δημόσιας υγείας και αφετέρου για τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης στην τροφική αλυσίδα.
Εδώ ακριβώς έγκεινται οι τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας. Οι έλεγχοι στα τρόφιμα είναι αποσπασματικοί και δεν γίνονται βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι και οι ευθύνες διαχέονται.
Σήμερα οι αρμόδιες Αρχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων υπάγονται σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης). Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν με δύο Προεδρικά Διατάγματα του 2007 των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαιρέθηκε ο ΕΦΕΤ (ο οποίος κατά τον νόμο έχει και την υποχρέωση συντονισμού όλων των ελέγχων στα τρόφιμα) από τους ελέγχους σε νερό, κρέατα, γαλακτοκομικά και μέλι. Όταν όμως ο ΕΦΕΤ υπολειτουργεί, τότε ενθαρρύνονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πλημμελής και ο καταναλωτής μένει τραγικά απροστάτευτος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τηρείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχων βάσει ενός επιστημονικά δομημένου πλάνου δειγματοληψίας ;
- Έχει κάνει ελέγχους αλιευμάτων ο ΕΦΕΤ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
- Ποιες είναι οι συγκεντρώσεις αρσενικού κατά τον ΕΦΕΤ που δεν είναι επικίνδυνες ;
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

11/5/08

Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Συνεδρίαση ΚΠΕ 10/5/2008


10/05/2008
Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής - Συνεδρίαση ΚΠΕ 10/5/2008
1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες.
Είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και ιδιαίτερα μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.
Αυτή η διεθνής καπιταλιστική κρίση εκφράζει την πλήρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και τη ρεαλιστικότητα να ακολουθηθούν εναλλακτικοί στο νεοφιλελευθερισμό προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί δρόμοι.
2. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος της διεθνούς κρίσης, την οποία βιώνει με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες που αφορούν πρώτα απʼ όλα τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.
Η ελληνική οικονομία ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5%μ ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα.
Η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα «καρτέλ» που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους. Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες (2007).
Ιδιαίτερα δυσβάσταχτη γίνεται η κατάσταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε μια περίοδο που αυξάνονται περαιτέρω τα ήδη ληστρικά επιτόκια των Τραπεζών. Μια από τις πλέον τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ο αυξανόμενος αριθμός κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ο οποίος προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο εντός του 2008. Η αντιμετώπιση των ληστρικών πρακτικών των Τραπεζών γίνεται κεντρικός στόχος για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και τη στήριξη της οικονομίας.
3. Η ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση, αντί να αντλήσει θετικά συμπεράσματα από την κρίση και τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και σχεδιάζει να εντείνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές «μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμανιών ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τ.Τ., κ.λ.π.) με προοπτική την εκποίηση ό,τι του δημόσιου σʼ αυτή τη χώρα. Σχεδιάζει, στο όνομα της «flexicurity», την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Νέα εισπρακτικά μέτρα, ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές συνδέονται στενά με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που ακολουθούνται στο επίπεδο της Ε.Ε. και οι οποίες, αντί να χαλιναγωγούν τις επιπτώσεις της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, τις επιτείνουν, μεγεθύνοντας τις δραματικές συνέπειες στα κράτη μέλη και στους ευρωπαϊκούς λαούς.
4. ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Τα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα, που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα, με το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, εναλλακτικού στον νεοφιλελευθερισμό, προγράμματος, με ορίζονται τον σοσιαλισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, αναδεικνύουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή κρισιακή συγκυρία για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποτροπή της εκποίησης του ΟΤΕ και των λιμανιών. Στόχος η ανάκτηση από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων με την απόκτηση, τουλάχιστον, του 51% και ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρα και έξω από κομματικές, πελατειακές σκοπιμότητες και την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων.
Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των Συνδικάτων και των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο κοινές απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη συνολική ανακοπή και ματαίωση του κύματος των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Μπροστά στην κρίση, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και κυρίως την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί το κύμα καλπάζουσας ακρίβειας, απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.
Πρόταση για άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης). Το διορθωτικό αυτό ποσό μπορεί να φτάνει π.χ. τα 200 ευρώ το μήνα το 2008 για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και 100 ευρώ το 2009. Το διορθωτικό αυτό ποσό να χορηγηθεί ολόκληρο για μισθούς και συντάξεις μέχρι ορισμένου ύψους (π.χ. 1000 ευρώ το μήνα) και από κει και πάνω η χορήγησή του να βαίνει κλιμακωτά μειούμενη. Το δημοσιονομικό κόστος αυτού του διορθωτικού επιδόματος μπορεί να καλυφθεί τόσο από τα αυξημένα έσοδα, λόγω ΦΠΑ, του δημοσίου εξαιτίας των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες όσο και από την αύξηση της φορολογίας των κερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα κέρδη από κεφαλαιακές υπεραξίες.
Πρόταση για άμεση αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου επίδοσής του, ώστε να καλύπτει τους μακροχρόνια άνεργους.
Χορήγηση κάρτας δωρεάν μεταφοράς στους άνεργους και σπουδαστές για τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ειδικό βοήθημα ανεργίας στους νέους και τις νέες που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τουλάχιστον στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ, αν εντός διμήνου από την εγγραφή τους στις καταστάσεις ανέργων του ΟΑΕΔ, δεν έχουν βρει εργασία.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος των τιμών, πρώτα απʼ όλα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με τη θεσμοθέτηση ειδικών έκτακτων μέτρων για τη χαλιναγώγηση της καλπάζουσας ακρίβειας και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να θεσπιστεί άμεσα αυστηρός κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εμφανίζουν υπέρμετρες αυξήσεις, από την παραγωγή ή την εισαγωγή έως την λιανική πώληση, με την ταυτόχρονη επιβολή εύλογου ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους.
Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ακραίες περιπτώσεις κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για την άμεση επιβολή ανώτερης οροφής στις τιμές.
Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των κοινωφελών υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανάκληση των υπέρμετρων αυξήσεων στα εισιτήρια μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια.
'Aμεση ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξοπλισμός της με έκτακτες αρμοδιότητες και δραστική παρέμβασή της στις αγορές, πρώτα από όλα στα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για τον έλεγχο και το «σπάσιμο» των καρτέλ που ενδημούν στους περισσότερους κλάδους.
Αναθεώρηση της στάθμισης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ώστε να προσεγγίσει το σύνολο των ειδών και υπηρεσιών που αγοράζει η εργατική και λαϊκή οικογένεια.
'Aμεση και ουσιαστική ενίσχυση και εξυγίανση των υπηρεσιών ελέγχου των αγορών.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε μια φάση νέας ανόδου των επιτοκίων, μεγάλης ακρίβειας, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και υπερχρέωσης των νοικοκυριών, χρειάζονται άμεσα ειδικά μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών και αποτροπής μιας κρίσης στο χώρο των ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα μπορούσε να πάρει τραγικές διαστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό:
Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΑΤΕ, το Τ.Τ. αλλά και η ΕΤΕ, όχι μόνο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω, αλλά και να συντονιστούν άμεσα για να αναλάβουν ένα ευρύτερο κοινωνικό ρόλο στην κατεύθυνση της συγκράτησης και μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων, ειδικότερα σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες και παραμεθόριες περιοχές.
Να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για το «σπάσιμο», με την ενεργοποίηση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του «καρτέλ» των Τραπεζών και τη θεσμοθέτηση του ελέγχου των επιτοκίων με στόχο να μειωθεί το υπέρογκο άνοιγμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, ώστε σε πρώτη φάση να φθάσουν στο μέσο όρο της ευρωζώνης.
Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών, εφόσον η τελευταία είναι κάτω από ένα ορισμένο ύψος αντικειμενικής αξίας και εμβαδού. Γενικότερα, να θεσπιστεί η κατάργηση της δυνατότητας των Τραπεζών να προβαίνουν σε κατάσχεση ή να βγάζουν στον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία που έχουν υπό την κατοχή τους τα νοικοκυριά, εφόσον η τελευταία είναι κάτω από ορισμένο εμβαδόν και ύψος αντικειμενικής αξίας.
Να καταργηθούν άμεσα, κατά τη λήψη οποιουδήποτε δανείου, οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις, και χρηματικές επιβαρύνσεις («ψιλά γράμματα»), πέραν της δέσμευσης του δανειολήπτη με συγκεκριμένη σαφή και διάφανη επιτοκιακή σύμβαση
Να νομοθετηθεί άμεσα η κατάργηση της πληθώρας των χρεώσεων από τις Τράπεζες προς τους συναλλασσόμενους, οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα Δικαστήρια.
Να απαγορευτεί η ύπαρξη επιτοκίων -ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια- ανώτερων του εξωτραπεζικού επιτοκίου (το οποίο σήμερα είναι, περίπου, 10%)
Να εφαρμοστεί κανονισμός για τη διαγραφή των πανωτοκίων στα δάνεια που έχουν συναφθεί και να θεσμοθετηθεί εφεξής η πλήρης κατάργηση των πανωτοκίων
Να επαναφερθεί το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας κάτω από ορισμένο εμβαδόν και ύψος αντικειμενικής αξίας.
Να αναλάβουν ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με τις υπό δημόσιο έλεγχο Τράπεζες, ένα ειδικό έκτακτο πρόγραμμα χαμηλότοκης δανειοδότησης, κυρίως νέων ζευγαριών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και ένα ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των αστέγων
Να καταργηθεί ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών και να αναθεωρηθεί πλήρως ο ρόλος του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ «FLEXICURITY»
Στα πλαίσια της στρατηγικής μας θέσης για σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους απασχόλησης προτείνουμε την άμεση:
Ματαίωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις κατʼ εφαρμογή και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για προώθηση της «flexicurity»
Κατάργηση του καθεστώτος της επινοικίασης εργαζομένων
Ακύρωση των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπουν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με χειρότερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Πλήρη αλλαγή προσανατολισμού των προγραμμάτων «stage» ώστε να ανταποκρίνονται στον πραγματικό σκοπό τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και όχι για υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης. Λειτουργία τους με διαφανή και αξιοκρατικά -όχι πελατειακά- κριτήρια, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όσους συμμετέχουν και αμοιβές που δεν θα είναι κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυστηρή κατάργηση, με αντίστοιχους ελέγχους, των εργασιακών σχέσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών και συμβάσεις έργου, εφόσον υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, πράγμα το οποίο γίνεται σε όλο και πιο εκτεταμένη βάση.
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο γενικότερης προοδευτικής αλλαγής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος προτείνουμε και διεκδικούμε:
Την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου και τη συνέχιση των υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Εφαρμογή δέσμης μέτρων για την δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας
Τη θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης (2/9, 3/9, 4/9)
Την αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων από τις αλλεπάλληλες καταληστεύσεις και την θεσμοθέτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η γεωκτηνοτροφική παραγωγή οδηγείται σε κατάρρευση λόγω της μεγάλης αύξησης των γεωργικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών από τη μία και της μείωσης των τιμών παραγωγού σε βασικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσα μέτρα:
Αυστηρός έλεγχος των τιμών των γεωργικών μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και ουσιαστικός κοστολογικός έλεγχός τους
Έκτακτη επιδότηση στα γεωργικά μέσα και εφόδια ώστε να συγκρατηθεί και να μειωθεί το κόστος παραγωγής
Επιστροφή των χρημάτων που έχουν πληρώσει οι αγρότες το 2007 και το 2008 για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης
Μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή
Ριζική αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποζημίωση των πυρόπληκτων αγροτών και παραγωγών, ώστε να αποζημιωθούν κατά 100% για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

8/5/08

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΙΣΣΩΝΑ


Στη Βουλή φέρνει το θέμα της οικολογικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταθέτοντας ερώτηση στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για "λαϊκή αγανάκτηση για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Εύβοια". Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει στην ερώτησή του:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και καταγγελίες φορέων και κατοίκων του Ν. Ευβοίας, την Παρασκευή 18/04/2008 προκλήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή Πισσώνα της Εύβοιας όταν φορείς και κάτοικοι του Νομού Ευβοίας μαζί με δημοσιογράφους , βρέθηκαν στην περιοχή Πισσώνα για να αναδείξουν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Στην προσπάθειά τους αυτή παρεμποδίστηκαν με βίαιο και απαράδεκτο τρόπο από τους υπεύθυνους κτηνοτροφικής επιχείρησης.
Oι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής και καταγγέλλουν την, εδώ και 20 περίπου χρόνια, εγκληματική δράση των επιχειρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας τους.
Η μη τήρηση των προβλεπόμενων από τους νόμους διαδικασιών διαχείρισης των αποβλήτων των σφαγείων, των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Η ασυδοσία στη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές καθώς από τα απόβλητά τους δηλητηριάζεται το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας και τα ποτάμια Μεσσάπιος και Λήλαντας, με συνέπειες στην υγεία των πολιτών.
· Επειδή η Νομαρχία αρκείται στην επιβολή κάποιων μικρών προστίμων, που κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν εισπράττονται, χωρίς, επί της ουσίας, να ακουμπάει το πρόβλημα στη ρίζα του.
· Επειδή η Περιφέρεια δεν παρεμβαίνει.
· Επειδή η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ο κάθε επιχειρηματίας λειτουργεί ανεξέλεγκτα προκαλώντας καταστροφές στο περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, περιφρονώντας προκλητικά τους θεσμούς και την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί
· 1. Είναι σε γνώση των παραπάνω καταγγελιών των φορέων και των κατοίκων του Ν. Ευβοίας; Θα προβούν σε έλεγχο για τις βίαιες ενέργειες των "υπευθύνων" των επιχειρήσεων;
· 2. Οιεπιχειρήσεις της περιοχής διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των λυμάτων τους;
· 3. Προβαίνουν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους, σε όλες τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες σχετικά με την τήρηση όλων των εγκριτικών όρων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αδειών που τους έχουν χορηγηθεί;
· 4. Θα ελέγξουν εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβάλλουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παραβατούν; Εισπράττονται τα πρόστιμα; Εάν διαπιστώσουν ότι, παρά τα πρόστιμα, δεν συμμορφώνονται, θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων; 5. Θα προχωρήσουν και πότε σε έρευνα για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα όλης της Ευβοίας σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και το ΙΓΜΕ;".

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/5/2008
ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Είναι πρωτοφανές το Υπουργείο Κοινωνικής Απασχόλησης να εμπλέκεται και μάλιστα ενεργά και αποκαλυπτικά σε μια προσπάθεια διάλυσης Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Πρόκειται για το Σωματείο εργαζομένων που δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις της Γαλλοελληνικής εταιρίας KUEHNE-NAGEL HELLAS (πρώην Hays Logistics).
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια όταν το σωματείο τόλμησε να καταγγείλει το φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο.
Η εταιρία προχώρησε τότε στην απόλυση της εργάτριας (θύμα της παρενόχλησης) και των τριών συναδέλφων της που επιβεβαίωσαν επώνυμα και δημόσια το γεγονός.
Έκτοτε η διεύθυνση έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση στο ταξικό σωματείο με απολύσεις, μηνύσεις, διώξεις συνδικαλιστών σέρνοντας κάθε λίγο στα δικαστήρια, φτιάχνοντας ακόμα και αντισωματείο.
Το σωματείο δεν λύγισε, οι εργαζόμενοι άντεξαν και συνεχίζουν να αντέχουν. Αυτό απεδείχθη περίτρανα στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Το 80% των εργαζομένων στο χώρο συμμετείχαν στις απεργίες, πράγμα που εξαγρίωσε την εταιρία.
Στις 13/2/2008 την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ όταν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι απουσίαζαν από το χώρο συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση, η εταιρία άνοιξε τα γραφεία του σωματείου, πήρε το μητρώο μελών και άλλαξε την κλειδαριά της πόρτας του σωματείου.
Την επόμενη μέρα της πρωτοφανούς αυτής διάρρηξης διεμήνυσε στη διοίκηση του σωματείου ότι δεν τους παραχωρεί πλέον το χώρο διότι υπάρχει άλλο σωματείο το οποίο όμως είναι άλλου αντικειμένου και σε διαφορετική εκμετάλλευση. Το σωματείο την επόμενη μέρα κατήγγειλε την παραβίαση στην Αστυνομία, την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Εισαγγελέα Θήβας.
Επεσήμανε το γεγονός ότι πέρα από τις ποινικές ευθύνες υπάρχει σαφής παραβίαση των διατάξεων του Ν.1264/82 διότι η υποχρέωση παροχής χώρου για το σωματείο ισχύει, αφού πρόκειται για διαφορετική εκμετάλλευση. Το σωματείο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η ΓΣΕΕ ζήτησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας να πράξει τα νόμιμα και επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται.
Η Επιθεώρηση Εργασίας προφανώς σε συνεννόηση με την εργοδοσία παρέπεμψαν το θέμα στο Υπουργείο Απασχόλησης.
Στις 14/4/08 το Υπουργείο με έγγραφό του προς την Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας αποφαίνεται και δικαιώνει (αλήθεια τι ρόλο έπαιξε ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας και μεγάλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας;) την εργοδοσία για τις παρανομίες που διέπραξε.
Από αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου προκύπτουν τεράστια ζητήματα. Μετά την απαράδεκτη αυτή παρέμβαση η εταιρία προχώρησε σε απολύσεις δύο μελών του σωματείου και απειλεί ότι θα συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες με τις ευλογίες πλέον του Υπουργείου.
Η προσπάθεια να τεθεί ο συνδικαλισμός σε «παρανομία» είναι φαινόμενο που πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξει πάραυτα την απόφασή του, να υποχρεώσει την επιχείρηση να δώσει το γραφείο στο σωματείο και να πάρει μέτρα για να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουμε τα βήματά μας ώστε να ακυρώσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και να επιβάλουμε την δημοκρατία και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας.

6/5/08

ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Χαλκίδα 5/5/2008
ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η αναγκαία συζήτηση για μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση στη χώρα μας «άνοιξε» από την κυβέρνηση για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, με σκοπό 1) να συντηρεί η κυβέρνηση την εικόνα της «μεταρρυθμιστικής δύναμης» και του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού 2) για δημοσιονομικούς λόγους, 3) για να ελέγχει πιο εύκολα την αυτοδιοίκηση. Επιπλέον άνοιξε με υποκριτικό τρόπο. Διότι είναι μεγάλη υποκρισία ανοίγει τη συζήτηση η κυβέρνηση για τη «Διοικητική μεταρρύθμιση» και την ίδια ώρα να ρυθμίζει τα θέματα της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 με τον πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό τρόπο. Να εξοβελίζει την Αυτοδιοίκηση από κάθε στοιχειώδη συμμετοχή.
Όπως επίσης δείχνει τις προθέσεις της όπου αρνείται να αποδώσει στην αυτοδιοίκηση τους θεσμοθετημένους πόρους και τους πόρους που είναι αναγκαίοι για να επιτελεί τις υφιστάμενες αρμοδιότητές της.
Ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις που στήριξε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση για μια ψευδώνυμη μεταρρύθμιση όπως αυτή που φαίνεται ότι προωθείται
Για τον ΣΥΝ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» σημαίνει πρώτα απ’ όλα δημοκρατική και αποκεντρωτική μεταρρύθμιση των διοικητικών δομών του κράτους προς την αυτοδιοίκηση αφού πρώτα αποσαφηνιστεί ο επιτελικός ρόλος του κράτους και οι αρμοδιότητες που αυτό θα κρατήσει.
Για τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις που στήριξε στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση είναι:
1) Να είναι αυτή συνολική και να καλύπτει την κεντρική κρατική και αποκεντρωμένη διοίκηση και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση από κοινού και όχι να είναι αποσπασματική που θα περιορίζεται μόνο σε συνενώσεις Δήμων και Νομαρχιών.
2) Να γίνει πλήρης εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος. Διότι Διοικητική Μεταρρύθμιση χωρίς επάρκεια πόρων στην Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος για να ασκεί όλες τις αρμοδιότητές της είναι απαράδεκτη.
Επιμένουμε σε μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και ανακατανομή των πόρων προς όφελος της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος. Είμαστε αντίθετοι σαφώς με την επιβολή νέων φόρων και την μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
3) Να είναι δημοκρατική. Οι αλλαγές να αποσκοπούν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών και την επί της ουσίας άσκηση της τοπικής δημοκρατίας. Και να αναβαθμίζουν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης σε βάρος των μονοπρόσωπων.
4) Να καθιερωθεί το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης.

5) Να καταργηθεί α) Η κρατική Γ.Γ. των Περιφερειών, β) όλες οι αποκεντρωμένες μονοκλαδικές δομές του Υπουργείου στις περιφέρειες και τους Νομούς.
6) Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στη νέα θεσμική της διάρθρωση πρέπει να έχει αιρετά πολιτικά όργανα και στους Νομούς και στις Περιφέρειες με σαφώς καθορισμένους πολιτικούς ρόλους, αρμοδιότητες και πόρους και στα δύο εσωτερικά επίπεδα.
7) Η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση αποτελεί β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.
8) Να τροποποιηθεί ο Νόμος 3614/2007 «δια τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013» και να ανατεθεί στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση η διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων της Δ΄ προγραμματικής περιόδου.
9) Η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης αλλά και μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης πρέπει να διέπεται από τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας.
10) Να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου Αυτοδιοίκησης, η οποία να ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της Αυτοδιοίκησης.
11) Μια διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να τη συνοδεύει ένας νέος καταστατικός Χάρτης – Κώδικας για κάθε βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Χωρίς τη διασφάλιση αυτών των βασικών προϋποθέσεων, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις που στήριξε στην αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση για μια ψευδώνυμη μεταρρύθμιση η οποία θα οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε απορύθμιση. Διότι αυτή ουσιαστικά θα οδηγήσει στη μείωση των οικονομικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση και την απομάκρυνση της από το λαϊκό και κοινωνικό έλεγχο. Επιπλέον ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να είναι αντίθετος σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών της αυτοδιοίκησης.

5/5/08

«ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ»


05/05/2008
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - «ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ»
Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Δασοπροστασία, χθες, σήμερα, αύριο», έδωσαν σήμερα οι Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμος Τσακνιάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικολογίας του ΣΥΝ. Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη πήρε μέρος και ο Βασ. Γαρέφαλος, εθελοντής, ο οποίος πήρε μέρος στην κατάσβεση των περσινών πυρκαγιών στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα.
Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, στην εισήγησή του τόνισε:
«Αισθανόμαστε τιμή που έχουμε το Βασίλη Γαρέφαλο μαζί μας, γιατί ήταν από μια ομάδα 6 εθελοντών δασοπυροσβεστών, στην Εύβοια, εκ των οποίων οι 5 χάθηκαν και ο Βασίλης έχει μείνει με τα αποτυπώματα τα οποία είναι ορατά και στο παρουσιαστικό του αλλά και στη δυνατότητά του να εργαστεί και να συμβάλλει, στην οικογένεια του και να ζήσει μια ήρεμη ζωή όπου η πολιτεία θα είχε αναγνωρίσει την προσφορά του.
Θέλω να πω ότι ποτέ πια! Δεν πρέπει το καλοκαίρι του 2008 να είναι σαν το καλοκαίρι του 2007. Και δεν μπορούμε εμείς να συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν και είναι εκατοντάδες και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι είτε χάνονται είτε μένουν με αναπηρίες, δεν έχουν καν την αποζημίωση και τη στήριξη του κράτους, την εξασφάλιση μιας απλής δουλειάς στο δημόσιο στην οποία να μπορούν να ανταποκριθούν, είτε με αποζημίωση των οικογενειών που χάθηκαν.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει φτάσει στον πάτο του βαρελιού σε σχέση με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, κι αυτό νομίζω ότι γίνεται σαφές από όλα τα στοιχεία που μας έρχονται είτε είναι διεθνή είτε εσωτερικά.
Στον ΟΗΕ ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία ονοματίστηκε γιατί δεν έχουμε μηχανισμό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Κιότο. Και το θέμα της παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα είναι η άλλη πλευρά της δασοπροστασίας. Γιατί και τα δυο τελικά συμβάλλουν στην εξασφάλιση μιας ατμόσφαιρας η οποία δεν θα είναι τοξική και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, διότι τα δάση έχουν μια τεράστια δυνατότητα να απορροφούν ένα μέρος των ρύπων που παράγουν οι βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έλληνα επίτροπο, που προέρχεται από τη ΝΔ, ξεκινάει η διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τους στοιχειώδεις μηχανισμούς που χρειάζονται για τη Συμφωνία του Κιότο. Σήμερα ανακοινώνεται το πρόστιμο το οποίο είναι βαρύτατο, από την Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με τις χωματερές οι οποίες παράνομα και εκτός προδιαγραφών λειτουργούν στη χώρα μας και είναι μια ειρωνεία της τύχης ότι σήμερα πάλι εκδηλώνεται αυτές τις ώρες φωτιά στης χωματερή των Λιοσίων.
Είμαστε κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού. Αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση τότε θα έχουμε και άλλα θύματα σε ανθρώπινες ζωές, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο πράσινο που διαθέτουμε και γενικά στην ποιότητα ζωής μας αλλά και στο μέλλον της χώρας μας.
Έτσι για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να παρουσιάσει τις προγραμματικές του προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα, και άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το καλοκαίρι.
Σ αυτό το θολό τοπίο υπάρχει ένα πολύ θετικό γεγονός, το οποίο έρχεται αυτές τις μέρες, ότι το άρθρο 24 το οποίο ήθελε η ΝΔ να τροποποιήσει προκειμένου να ενισχύσει τα διάφορα συμφέροντα του REAL ESTATE , δεν θα μπορέσει να περάσει αυτή την τροποποίηση. Αύριο αρχίζει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψήφιση. Οι 180 ψήφοι που χρειάζονται για την αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν θα υπάρξουν και θέλουμε εδώ δημόσια να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις οικολογικές κινήσεις, μικρές και μεγάλες, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες έκαναν ένα τεκμηριωμένο διεκδικητικό αγώνα για τη στήριξη του άρθρου 24 ;αλλά να ευχαριστήσουμε και τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές , τους διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διότι κυρίως χάρη στον αγώνα για το άρθρο 16 που έσπασε τη δικομματική συναίνεση σε σχέση με την τροποποίηση του Συντάγματος και δεν θα περάσει η τροποποίηση του Συντάγματος.
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται σημαντικές τομές, όπως δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, ενοποίηση σε έναν οργανισμό των λειτουργιών πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης των ζημιών στα δάση, όπως προτείνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, σύνταξη με επείγοντα χαρακτήρα του δασολογίου και του κτηματολογίου στην Ελλάδα, αύξηση των κονδυλίων, λειτουργία άμεσα του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και της Επιτροπής φύσης, ενίσχυση και οργάνωση της λειτουργίας των εθνικών δρυμών και προωθημένα μέτρα, όσο εκλογικό κόστος και αν έχουν αυτά. Ανάμεσα σε αυτά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η λειτουργία των οικοδομικών συνεταιρισμών, και είδαμε σε πόσο μεγάλο βαθμό συνδέονται τα συμφέροντα να οικοπεδοποιηθούν δάση με την εμφάνιση των πυρκαγιών, και επίσης πιστεύουμε ότι η Ελλάδα όπως όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Να υπάρχει δόμηση, να υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών ειδικά των μεγάλων πόλεων να έχουν το εξοχικό τους εκτός Αθήνας ή αλλού, όμως όχι αυτή η καταστροφή που γίνεται από το ένα ως το άλλο άκρο της Ελλάδας, με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Αλαβάνος, τόνισε:
ΕΡ. (Κ. Αττίας, ALTER) Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του περιβάλλοντος;
ΑΠ. Εμείς τις προτάσεις μας πρώτα από όλα τις κάνουμε προς την κυβέρνηση και είναι προτάσεις λογικές, αναγκαίες και επείγουσες, προκειμένου να μην έχουμε το πανηγύρι που είχαμε πέρυσι. Φυσικά οι προτάσεις μας απευθύνονται και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινές δράσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είναι προτάσεις οι οποίες προσπαθούν να άρουν όλα αυτά τα πολιτικά και χρηματοδοτικά εμπόδια που τελικά απαγορεύουν μια αποτελεσματική προστασία των δασών χωρίς εμείς να κοιτάμε ποιος τα έχει εισάγει αυτά τα εμπόδια. Η πρότασή μας , ναι, είναι ανοιχτή προς το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα θέλαμε τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και τη συμπαράταξη σχετικά με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, σχετικά με την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου δασοκτόνου νόμου 3208/ 2003 της κυβέρνησης Σημίτη, και σχετικά με όλες τις άλλες προτάσεις τις οποίες κάναμε.
ΕΡ. (Δ. Αλειφερόπουλος, ALPHA) Υπάρχουν σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται ανεξάρτητο Υπουργείο περιβάλλοντος.
ΑΠ. Όπως είπα και στην εισήγησή μου, εμείς από παλιά είμαστε υπέρ του ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται η κατάλληλη στελέχωση, αυξημένες αρμοδιότητες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την προστασία των δασών και η πολιτική δέσμευση για να ακολουθηθεί στην Ελλάδα μια πραγματική πολιτική περιβάλλοντος.
ΕΡ. (Αντρέας Παπαδόπουλος ΑΥΓΗ) Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ψηφίσει κάποιες από τις υπό αναθεώρηση διατάξεις για να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης να φέρει κάποιο νέο σχέδιο αναθεώρησης;
ΑΠ. Αύριο συνεδριάζει η ΚΟ και θα έχετε την οριστική απάντηση στην πρόταση που θα γίνει κι από τη δικιά μου πλευρά.»
Ο Βαγγ. Αποστόλου, στην ομιλία του, τόνισε:
5+5 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
1. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2007
Η απώλεια των 76 συνανθρώπων μας και η τεράστια καταστροφή που υπέστη το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας το περασμένο καλοκαίρι, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού της δασοπροστασίας, αλλά και την ανικανότητα καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Φτάσαμε δυστυχώς μέχρι του σημείου πολίτες να ζητούν από δημοσιογράφους ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών τη μεσολάβηση τους στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί αεροπλάνο να σβήσει τη φωτιά στην αυλή του σπιτιού τους!!
Το καλοκαίρι του 2007 ήταν το πιο καταστροφικό καλοκαίρι για τα Ελληνικά δάση. Κρίνοντας αντικειμενικά κανείς τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς καταλήγει ότι:
Κρίθηκε μια καταστροφική δασική πολιτική, που έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά, που χρήζει προστασίας.
Κρίθηκε και απέτυχε ένα προβληματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης που στηρίζεται μόνο σε εναέρια μέσα, δεν έχει επιστημονική βάση, δεν έχει σχέδια αντιμετώπισης των κινδύνων, δεν αξιοποιεί τη Δασική υπηρεσία, δεν χρησιμοποιεί χάρτες.
Κρίθηκε και απέτυχε παταγωδώς, ένας μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από τον κρατικό μηχανισμό σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Κρίθηκε η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών σε επίπεδα θεσμών, οργάνωσης και μέτρων αποκατάστασης και κατάφερε να εξοργίσει με τις πράξεις και την ανικανότητα της όλη την κοινωνία.
Οι επιπτώσεις βέβαια δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, έχουν τεράστια επίδραση και στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πυρκαγιές του 2007 χάθηκε περί το 6% του ξυλαποθέματος της χώρας στο οποίο δεσμευόταν μεγάλη ποσότητα άνθρακα που ισοδυναμεί με 26.000.000 τόνους CO2 , ποσότητα που για να επαναδεσμευτεί θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια ότι η πολιτεία θα λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Και δυστυχώς γιʼ αυτές τις συμφορές δεν έχει πληρώσει κανείς…Οι υπεύθυνοι παραμένουν αόρατοι.
2. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ 2008
Ενώ περίμεναν οι Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε επιτέλους με σοβαρότητα και σωστό σχεδιασμό τη φετινή αντιπυρική περίοδο, βλέπουμε ότι λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ότι η κατάσταση δεν διαφέρει από τη περυσινή, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες προμηνύονται αρκετά δύσκολες. Ειδικότερα η κυβέρνηση:
Δεν εξήγγειλε και βέβαια δεν έκανε καμιά αλλαγή στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει και φέτος τις πυρκαγιές σε επίπεδο υπηρεσιών και οργάνωσης.
Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών θα εξακολουθήσει να γίνεται αποκλειστικά από την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ η Δασική Υπηρεσία θα ασχολείται μόνο με την πρόληψη. Το μόνο που προστέθηκε είναι η ανάληψη του συντονισμού των μεγάλων πυρκαγιών από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Εξακολουθεί δηλαδή να απουσιάζει από την καταστολή ο διαχειριστής του δασικού οικοσυστήματος, ο Δασάρχης.
Δεν έκανε καμία ενέργεια για να δυναμώσει το φυσικό σύμμαχο του δάσους τη Δασική Υπηρεσία, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες περί του αντίθετου.
Η Δασική Υπηρεσία οδεύει προς υποβάθμιση και διάλυση. Από τις προβλεπόμενες 5.500 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500 με αποτέλεσμα 1.112 Δασοφυλάκεια και 286 Δασονομεία να μην λειτουργούν, ενώ 87 Δασαρχεία και 55 Διευθύνσεις Δασών να υπολειτουργούν.
Είναι δυνατόν μʼ αυτό το προσωπικό να γίνουν ταʼ απαραίτητα έργα πρόληψης (διαχειριστικής μελέτης, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί, κλπ.), όταν δεν επαρκεί ούτε για τις τρέχουσες διοικητικού χαρακτήρα υποθέσεις;
Δεν προχώρησε στην απαραίτητη και έγκαιρη χρηματοδότηση των εργασιών πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Οι προβλεφθείσες πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2008 για τα δάση ανέρχονται στα 13.000.000, όσες διατέθηκαν και το 2007. Αν δε υπολογίσουμε ότι οφείλονται από πέρυσι 9.000.000 τότε ουσιαστικά μένουν 2.000.000.
Από τις Δημόσιες Επενδύσεις προβλέπονται για το 2008 8.000.000, από τα οποία θα διατεθούν τα 2.500.000 για να καλύψουν περσινές οφειλές και 2.000.000 για το πρόγραμμα «Θησέας» των περιαστικών δασών οπότε μένουν μόνο 3.500.000 .
Από τον Ειδικό Φορέα Δασών θα διατεθούν σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό επιπλέον 8.000.000, που όμως 2.000.000 διατέθηκαν ήδη για περσινά έργα, ενώ περί τα 4.500.000 θα διατεθούν για τους δασικούς χάρτες και μένουν συνεπώς 1.500.000.
Συνολικά δηλαδή οι διαθέσιμες πιστώσεις για τη συνολική δασοπονική δραστηριότητα ανέρχονται στα 7.000.000, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες των ΟΤΑ για την προστασία των περιαστικών δασών.
Την ίδια βέβαια στιγμή δαπανώνται για την καταστολή περισσότερα από 500.000.000.
Δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες πρόληψης του απαραίτητου εποχιακού πυροσβεστικού προσωπικού.
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Υπάρχουν δύο δεδομένα στο δασικό οικοσύστημα στο δασικό οικοσύστημα της χώρας μας, που όντας συνυφασμένα με το μεσογειακό κλίμα, ευνοούν την εμφάνιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι η πυρόφιλη βλάστηση με κυρίαρχο είδος τη χαλέπιο πεύκη και οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες.
Όμως το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση και βέβαια πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού που αποκτούν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών και εφαρμογή του χωρίς παρερμηνείες και προσδοκίες από τους καταπατητές.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών απαιτούνται τα παρακάτω μέτρα:
Α) Χωροταξικός σχεδιασμός της πολιτικής δασοπροστασίας.
Πρέπει κατά περιοχές ανάλογα με το είδος της βλάστησης και τις τοπικές ιδιαιτερότητες να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές σε μέσα και προσωπικό, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η πρόληψη και δυνατή η γρήγορη καταστολή.
Β) Εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού έναρξης των πυρκαγιών.
Η σημερινή τεχνολογία και τεχνογνωσία επιτρέπει, μέσω εφαρμογής των κατάλληλων συστημάτων πληροφορικής τη συνολική παρακολούθηση του δασικού οικοσυστήματος της χώρας.
Γ) Οργάνωση της έγκαιρης επέμβασης
Η επέμβαση μέσα σε 10 λεπτά επιτρέπει την αντιμετώπιση της φωτιάς πριν πάρει διαστάσεις. Γιʼ αυτό χρειάζεται όχι μόνο να υπάρξει μια σωστή κατανομή των δυνάμεων πυρόσβεσης αλλά και συμμετοχή όλων όσων ασχολούνται καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους με το δάσος, δηλαδή των δασικών, των δασαρχείων, των κτηνοτρόφων καθώς και των κατοίκων των ορεινών και δασικών περιοχών.
Δ) Ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα κατά τόπους συντονιστικά όργανα. Επιπλέον υπάρχουν δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες που θέλουν να προσφέρουν αλλά αδυνατούν λόγω συντονισμού. Η αυτοδιοίκηση οφείλει νʼ αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο, αφού εκτός των άλλων γνωρίζει και τις προθέσεις αλλαγής χρήσης που επικρατούν στα περιαστικά δάση.
Ε) Συστράτευση όλων όσων εμπλέκονται στη δασοπροστασία.
Η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί μια ξεχωριστεί επιστημονική και κυρίως εμπειρική δραστηριότητα, που για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συνοδεύεται από τη μακροχρόνια γνώση όλων των παραμέτρων που έχουν σχέση με μια πυρκαγιά, δηλαδή τη γνώση του εδάφους, του ανάγλυφου, της βλάστησης, των προσβάσεων και του μικροκλίματος της περιοχής που εξελίσσεται το επεισόδιο. Αυτά τα γνωρίζουν καλά όλοι όσοι εμπλέκονται στη δασοπροστασία, από τους Δασεργάτες μέχρι τους Πυροσβέστες.
Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστικό Σώμα και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρουν την κοινή τους συνισταμένη, που είναι η προστασία των δασών.
Για να λυθεί αποτελεσματική το πρόβλημα της δασοπροστασίας πρέπει να προωθηθούν άμεσα οι παρακάτω πολιτικές:
Α) Ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας
Πρέπει νʼ αποσυρθεί ο Ν.2612/98 που κατά αντιεπιστημονικό τρόπο διαχώρισε την πρόληψη από την καταστολή και η εφαρμογή του προξένησε τεράστιες καταστροφές.
Το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση στην οργάνωση της δασοπροστασίας.
Β) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για τις καμένες περιοχές
Πρέπει όχι μόνο άμεσα να ανακηρύσσονται όλες οι καμένες εκτάσεις αναδασωτέες αλλά και να προστατεύονται αυστηρά για να καταστεί εφικτή η αναγέννηση τους. Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που να επιτρέπουν στους κατοίκους των παραδασόβιων περιοχών να μείνουν στα χωριά τους.
Γ) Ενίσχυση και προώθηση του εθελοντισμού
Η εθελοντική δασοπροστασία έχει πολλά να προσφέρει αρκεί να λειτουργεί οργανωμένα και κυρίως με γνώσεις του κινδύνου της καταστολής των πυρκαγιών. Πρέπει όμως να υπάρξουν και οι νομοθετικές προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Δ) Κατάργηση και απόσυρση των δασοκτόνων νόμων και προτάσεων.
Από το σύνταγμα του 1975 που με τα άρθρα 24 και 117 έβαλε τα θεμέλια μιας σωστής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και από τον αντίστοιχο νόμο 998/79, έχουν γίνει περισσότερες από 40 νομοθετικές απόπειρες που όλες είχαν ένα στόχο και αποτέλεσμα: Τη μείωση των εδαφών δασικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα όμως πρέπει να αποσυρθεί η εμπρηστική αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 του συντάγματος και να καταργηθεί ο δασοκτόνος ν. 3208/03, που όταν ψηφιζόταν από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ τον κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό, αλλά σήμερα τον εφαρμόζει και
Ε) Σαφής οριοθέτηση και απόλυτη προστασία του δασικού χαρακτήρα εδαφών.
Να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες με βάση τις συνταγματικές επιταγές και το ν. 998/79, που για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος απαιτεί ποσοστό δασοκάλυψης 10% κι όχι με το άρθρο 1 του νόμου 3208/03 που απαιτεί 25%. Η επιχειρούμενη από την Κτηματολόγιο ΑΕ οριοθέτηση πρέπει να σταματήσει αφού ενδέχεται με τον τρόπο που σχεδιάζεται να προκαλέσει τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου μέρους των δασικού χαρακτήρα εδαφών.
To Γραφείο Τύπου

2/5/08

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος.


Ομιλία του Οργανωτικού Γραμματέα του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και Προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων , Γεωργακόπουλου Δημήτρη , στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας
Συναδέλφισες ,φοι

Το Νομ. τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τους εργαζόμενους της Εύβοιας, τους ανέργους, τους μετανάστες, όλους τους ανθρώπους του μόχθου που συνθλίβονται από την ακρίβεια, τα πενιχρά μεροκάματα, την υποαπασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία.
Χαιρετίζουμε τους συνταξιούχους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία αγωνίζονται να επιβιώσουν με συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Είμαστε σήμερα εδώ και ταυτόχρονα σε κάθε πλατεία, σε κάθε φάμπρικα που ανεμίζει η κόκκινη σημαία της Πρωτομαγιάς, το λάβαρο της εργατικής τάξης.
Τιμάμε τους μαχητές και τους νεκρούς του Σικάγο τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής όλους τους αγωνιστές της τάξης μας.
Συναδέλφισες ,φοι

Ζούμε στον αστερισμό των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας.
Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα παρά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων προωθεί την ανατροπή και ακύρωση των κατακτήσεων μας, υπονομεύει με τις ανεύθυνες και πρόχειρες συγχωνεύσεις των ασφ. ταμείων την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και μεταθέτει την ουσιαστική λύση του προβλήματος στο μέλλον.
Καταδικάζει τους νέους στην ανασφάλιστη την μερική και την ορισμένου χρόνου εργασία με μισθούς πείνας από 300 έως 600 €. Συνεχίζει την πολιτική των διακρίσεων σε βάρος τους προσθέτοντας νέες αντεργατικές διατάξεις σε μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν από το 1992 και μετά.
Εκποιεί τον δημόσιο πλούτο που απέμεινε (Ο.Τ.Ε., λιμάνια, αεροδρόμια, Ο.Α. κ.λ.π.).
Η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη οι αστείες αυξήσεις εξανεμίζονται αμέσως από τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν τα κυκλώματα κερδοσκοπίας την στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κράτος κερδοσκοπεί με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., στα διόδια των εθνικών δρόμων και στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.



Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί διαχειριστές του σε ολόκληρο τον πλανήτη επιχειρούν να μεταφέρουν την οικονομική κρίση της μητρόπολης του καπιταλισμού στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχών του τρίτου κόσμου.
Αδιαφορούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην τραγωδία 850.000.000 ανθρώπων που βιώνουν το μαρτύριο της πείνας.
Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό το περιβάλλον που τοποθετεί το κέρδος πάνω από κάθε ανθρώπινη αξία δεν έχουν άλλη επιλογή από τον αγώνα με ταξικά χαρακτηριστικά, με σαφή προσανατολισμό που θα προωθεί την ενότητα των συνδικάτων και την ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων.
Ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τις πενιχρές αυξήσεις που υπογράφηκε από την Γ.Σ.Ε.Ε., ακόμα περισσότερο στην ιστορική συγκυρία που έγινε, όταν δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν στους δρόμους για να αντιπαλέψουν τον αντιασφαλιστικό νόμο.
Όπως είναι τεράστιο λάθος να επιμένουν οι συναγωνιστές του Π.ΑΜ.Ε. στην επιλογή της διάσπασης του εργατικού κινήματος με την πεποίθηση ότι μόνον αυτοί είναι αγωνιστές και όλοι οι άλλοι είναι δομικά στοιχεία και μηχανισμοί που αναπαράγουν το σύστημα.
Το εργατικό κίνημα στην ιστορική του διαδρομή, είχε κατακτήσεις και νίκες μέσα από διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδεολογικές διαφορές ακόμα και συγκρούσεις.
Αγωνιζόμαστε για την πιο πλατιά ενότητα των εργαζομένων, για την ενίσχυση και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων για να είναι η Πρωτομαγιά αυτή η αφετηρία νέων αγώνων στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στους πολέμους, στις κοινωνικές αδικίες, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στον περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.